Publicerad 2019-05-06 14:44

Senast uppdaterad 2019-05-06 14:53

Mötesplats ReTuren – en plattform för möten och kreativitet

Välkommen till Mötesplats Returen på Lindängen! Från vänster: Savita Upadhyaya, Eddie Gustafson och Sadiye Altundal.

Man kan byta barnkläder, laga cykeln, lära sig bättre svenska eller bara fika och snacka. Mötesplats ReTuren är en plattform för att ge kunskap om hållbarhet och för social mobilisering, mitt på Lindängen.
– Det här är en plats som ska ge förutsättningar, vare sig man vill få utlopp för sin kreativitet eller bryta sin isolering eller bådadera, säger Sadiye Altundal.

Hon är utvecklingssamordnare på Lindängens nyöppnade mötesplats, ReTuren. Under några soliga dagar i slutet av april firades nyinvigningen efter flytten till nya lokaler. Här finns plats för det mesta och lite till.
– Återbruket av prylar och kläder man inte själv behöver, men som någon annan kan ha glädje av, är ett redskap för att skapa möten. Återbruket ökar medvetenheten om miljön och bidrar till den cirkulära ekonomin. Men här finns mycket annat också, bland annat två språkkurser; en i regi av Röda Korset och en som drivs av Kvinnors nätverk och Folkuniversitetet.

Fyra partners
Mötesplats ReTuren drivs med Malmö stads kulturförvaltning som huvudman i samarbete med VA SYD, Sysav och Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH. Att mobilisera kunskap och engagemang och att inkludera fler är något av ledord för den mångfacetterade verksamheten.

Interaktion och miljönytta
VA SYD och Sysav står för kunskap och resurser på miljöområdet. Savita Upadhyaya är utvecklingsingenjör på VA SYD. Hon har varit engagerad i ReTuren sedan verksamheten drog igång på Lindängen 2015, men som fram till nu varit fristående del av dåvarande Mötesplats Lindgården.
– Nu har vi en komplett mötesplats med allt under ett och samma tak. Vi tillhandahåller möjligheter att göra hållbara val, till exempel att laga en stol eller klä om en fåtölj i stället för att kasta bort den, men även att lämna farligt avfall eller annat avfall som du inte kan lämna i ditt miljörum. Men lika viktigt är de möten som sker här, att få interagera med våra kunder som bor i närområdet och lära av varandra och hur vi tillsammans kan arbeta för att skapa ett så hållbart Lindängen som möjligt, säger hon.

Erbjuder gemenskap
Eddie Gustafson jobbar för RSMH som driver mötesplatsens café – en samlingspunkt som redan under invigningsdagarna lovade att bli en succé.
– Från RSMH:s sida erbjuder vi ett vänligt och kravlöst bemötande. Här kommer många äldre som haft problem med olika typer av psykisk ohälsa i sitt liv. De vill komma in i en gemenskap och få vara glada en stund och det får de hos oss. Vi är som en i gänget och försöker skapa lite familjekänsla, oavsett man bara hänger i fiket eller följer med på någon av de utflykter vi ordnar på medlemmarnas initiativ, säger han.

Resurser och kunnig personal
RSMH:s café är öppet alla vardagar 9-14. Återbruket på mötesplats ReTuren har öppet 9-16 måndag till onsdag och 9-18 på torsdag. Då finns det kunnig personal på plats och resurser i form av bland annat symaskiner, tyger, verktyg och ytor för att till exempel måla om eller reparera något.
– Som boende är man också välkommen att boka och låna lokalerna. Enda kravet är att det gynnar den sociala gemenskapen i området, säger Sadiye Altundal.
Hon betonar att mycket av verksamheten ska skapas och styras av de Lindängenbor som använder den, inte av aktörerna bakom.

Skapar förutsättningar
– Det här är ett område med socioekonomiska utmaningar, men det är också ett fantastiskt driv i dem som bor här, det har vi märkt redan under invigningsdagarna. Många är nyfikna, vissa har redan börjat sy barnkläder och andra har kommit med idéer kring hur de skulle vilja använda köket när här inte är öppet. Det är för just den typen av initiativ vi finns här – vi är inte här för att ”hjälpa”, utan för att skapa förutsättningar, säger Sadiye Altundal.