Publicerad 2019-04-16 15:41

Senast uppdaterad 2019-04-16 15:41

Nu odlas det på Vintergatan

Stadsodlingen på Vintergatan är ett samarbete mellan fastighetsägaren Skanska, Malmö Universitets miljöförening och Naturskyddsföreningen.

Stadsodlingen på Vintergatan är ett samarbete mellan fastighetsägaren Skanska, Malmö Universitets miljöförening och Naturskyddsföreningen.

Under tiden som en ny detaljplan tas fram och ny bebyggelse planeras, låter Skanska studenter från Malmö Universitet och  odlingsintresserade från Naturskyddsföreningen använda tomten  på Vintergatan för stadsodling.

Odling på Vintergatan i Nyhamnen

För några månader sedan revs byggnaden på Vintergatan och nu står det färgglada pallkragar fyllda med jord, som bara väntar på plantor och frön. Vad är det då som kommer att odlas här?

- Det kommer vara väldigt olika. Alla som är med får välja själv, precis som på andra stadsodlingar i Malmö. Men förmodligen mestadels ätbart som grönsaker, säger Jenny Sjölin, student på Malmö Universitet och en av initiativtagarna till stadsodlingen på Vintergatan.

Odling på Vintergatan i Nyhamnen.

Mellananvändning tills platsen bebyggs

Istället för att tomten står tom och öde under några år, vill fastighetsägaren Skanska använda platsen för stadsodling. Genom Malmö stad kom Skanska i kontakt med tre studenter från Malmö Universitet, som letade efter en plats att odla på för ett studentprojekt. Längs vägen anslöt sig sedan en grupp odlingsintresserade från Naturskyddsföreningen. 

Så nu har Skanska en överenskommelse med både Fenix Miljöförening (Malmö Universitet) och Naturskyddsföreningen att de ska få använda pallkragarna för egen odling under åtminstone två år. Under denna tid står Skanska för pallkragar, jord, trädgårdsredskap, förvaring, vatten och tömning av kärl för trädgårdsavfallet.  

Odling på Vintergatan.

Vem får odla här?

- Alla som vill och som det finns plats till! Hittills är det
mest studenter som har visat intresse. Naturskyddsföreningen har alltid sina aktiviteter öppna för alla utan krav på medlemskap, vilket gäller även här. Men platserna börjar redan fyllas upp, säger Jenny Sjölin. 

Om du är intresserad av att odla på Vintergatan, ta kontakt med Naturskyddsföreningen i Malmö eller med Fenix Miljöförening. Du når dem även via den gemensamma Facebook-gruppen Vintergatan Urban Garden.