Universitetsholmen

Malmö Live invigs 2015, foto: Bojana Lukac

Malmö Live invigdes 2015, foto: Bojana Lukac

Universitetsholmen har ett centralt läge med gångavstånd till Centralstationen och stadskärnan. Här är Malmö Universitet etablerat med flera byggnader och undervisningslokaler.

Universitetsholmen är en övergångszon, där hamnens storskaliga industribyggnader blandas upp med mer småskalig bebyggelse, för att slutligen övergå i innerstadens täta struktur.

Miljardinvesteringar i nya byggnader

På Universitetsholmen har flera stora byggprojekt förändrat Malmös och Västra Hamnens siluett rejält.

Malmö Live med kongress-, konsert- och hotellanläggning omfattar
43 000kvm. Kongressdelen tar upp till 1500 personer, konserthuset rymmer 1600 åskådare och hotellet 445 rum.

Hjälmarekajen och Orkanen

Hjälmarekajen och Orkanen

Niagara är Malmö Högskolas nya kontors- och undervisningslokaler som består av tre byggnader på fem, sju och elva våningar. Här finns även café och restaurang.

Studio är en mötesplats med kontor, konferenslokaler och hotell . Byggnaden är totalt 22 000 kvm och är 14 våningar högt.

Tornhuset/Urbana Hängsel tidigare hamnförvaltningen vid Bagers plats, har fått en modern tillbyggnad där FN:s World Maritim University har sin verksamhet.

Kvarteret Gäddan vid Citadellskajen omvandlas till kontors- och bostadskvarter. Biltrafiken flyttas från Citadellsvägen till Neptunigatan. Längs kanalen och vattnet planeras ett gång- och cykelstråk. Det gamla godsmagasinet i  västra stationsområdet har fått en modern tillbyggnad där Malmö Saluhall har sin verksamhet.

I kvarteren Trollhättorna, intill Niagara, längs Beijerskajen och Nordenskiöldsgatan omvandlar och bygger Skanska 3 kvarter med totalt 130 bostäder, kontors- och verksamhetslokaler.

Vill du veta mer?


Samlade skrifter
Här har vi samlat informationsmaterial om Västra Hamnen.


Karta över Västra Hamnen

På kartan finns en mängd information om bland annat pågående och antagna detaljplaner, fastigheter, cykelvägar, skolor och förskolor i området.Senast ändrad: 2019-11-26 11:02