Publicerad 20 november 2019

20 november 2019

Lyssna

Skriv ut

Telefon

070-123 456 78

Telefontider

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Öppettider för besökare

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Adress

Malmö stad, 205 80 Malmö 

Säkerhet när du cyklar eller går

Övergångsställen

Till skillnad från vad många tror är risken att skadas i en trafikolycka dubbelt så stor när du korsar gatan vid övergångsställe än på platser utan övergångsställe. Väjningsplikten innebär inte att du som fotgängare kan promenera rakt ut i gatan – du har alltid en skyldighet att ta hänsyn till avstånd och hastighet hos de fordon som närmar sig. 

Kommunen tar bort vissa övergångsställen

Den ömsesidiga hänsynen mellan bilister och fotgängare är bristande och det är bland annat därför som kommunen tar bort vissa övergångsställen. Främst tas de bort där de egentligen inte behövs och där du som fotgängare enkelt kan ta dig över gatan ändå. Genom att ta bort övergångsställen som ligger på gator med lite trafik kan Malmö stad öka bilisternas uppmärksamhet på de övergångsställen som finns kvar, och därmed få övergångsställen som verkligen fungerar.

Cykelöverfarter och cykelpassager

De nya reglerna för cykeltrafik kom 2014 och prioriterar cykelns framkomlighet. Innan fanns bara en typ av cykelöverfart, nu finns det två olika sorter som bilister och cyklister måste hålla reda på.

Den grundläggande principen för utformning av korsningar mellan körbana och cykelbana ska vara att det är tydligt vilka regler som gäller både för cyklisten och för andra trafikanter.

Om cykelöverfarter och cykelpassager på Transportstyrelsens hemsida

Använd reflexer

Det är viktigt att du har reflexer när du tar en promenad eller cyklar i mörkret. Utan reflexer är du svår att se, både i stan och ute på landet.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken. Normal livslängd är ungefär tre år. Använder du reflexväst syns du ofantligt mycket bättre.

Läs om reflexer till cykel på Transportstyrelsens hemsida