Ungdomstjänst

Ungdomstjänst är en påföljd som består dels av oavlönat arbete och dels av samtal hos socialsekreterare på Ungdomstjänst.

Reflekterande samtal

Samtalen är enskilda och ger den unga personen tillfälle att reflektera över sin situation och det eller de brott som han eller hon är dömd för. Ungdomstjänst ska verka brottsförebyggande. Samtalen handlar därför till stor del om att prata om metoder för att undvika kriminalitet.

Oavlönat arbete

Ungdomstjänst kan dömas ut i stället för böter eller andra straff för unga lagöverträdare som är mellan 15 och 21 år. Antalet timmar ungdomstjänst varierar mellan 20 och 150 beroende på brottets art och den dömdes ålder.

Ungdomstjänst samarbetar med ideella, privata och offentliga arbetsplatser inom olika branscher. Arbetsplatsen och arbetsuppgifterna anpassas till ungdomens förmåga. Arbetet ska genomföras på kvällar och helger och ungdomen får arbeta max 10 timmar per vecka.

Inom ramen för ungdomstjänst gäller vissa regler. Vid misskötsel av reglerna återrapporteras ungdomen till Åklagarmyndigheten, vilket kan leda till en ny tingsrättsförhandling och en annan påföljd.

Vill din arbetsplats eller ditt företag göra en insats?

Har du och din arbetsplats ett socialt engagemang och kan handleda en ung person som dömts till 20-150 timmars ungdomstjänst? Malmö stad söker framför allt arbetsplatser där ungdomar kan jobba på kvällar och helger, som till exempel caféer och restauranger. Kontakta Plattform Malmö eller fyll i intresseanmälan nedan.

Intresseanmälan

Du som vill bli handledare på din arbetsplats för någon som dömts till ungdomstjänst, fyll i detta formulär! Plattform Malmö hör av sig så fort som möjligt till dig.

 

Chatta med en socialarbetare

Chatten är öppen måndagar–torsdagar klockan 08.30–15.00, lunchstängt mellan 12.00–12.30. Klicka på bilden nedan för att komma till chatten.

Du kan också ringa till Plattform Malmö på 040-34 05 50.

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-05-02 16:29