Stöd till utsatta EU-medborgare
i Malmö

Med termen utsatta EU-medborgare menar Malmö stad de EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige, med förhoppning om att tjäna pengar utifrån en ohållbar situation i hemlandet.

I media används ofta termen EU-migrant för samma grupp.

Här finns information om vad Malmö stad gör för den här gruppen människor och hur kommunen arbetar med frågan.

Crossroads ger stöd till utsatta EU-medborgare

Malmö stad driver Crossroads i samarbete med Skåne Stadsmission. På Crossroads erbjuder vi kostnadsfri frukost alla dagar i veckan, tillgång till dusch, tvättmaskin och rena kläder. Deltagarna kan också få stöd och vägledning i sin kontakt med svenska myndigheter och vårdpersonal.

På Crossroads arbetar personal med olika språkkompetens för att på bästa sätt kunna möta deltagarna. Fyra dagar i veckan finns också en sjuksköterska på plats (inte onsdagar).

Adress: Amiralsgatan 81 i Malmö
Öppettider: måndag–fredag klockan 8.00–11.30, lördag–söndag klockan 8.00–10.00

Vid klass 2-varning eller temperaturer från -5 grader öppnas Crossroads som en värmestuga mellan klockan 20.00–07.00.

Vinterhärbärge för utsatta EU-medborgare

Det finns ett vinterhärbärge för utsatta EU-medborgare i Malmö vid Europaporten, Malmö Pingstförsamlings lokal, på Stadiongatan 25 A i Malmö. På härbärget serveras kvällsmål samt frukost. Varje bod är utrustad med dusch och toalett. Sovplats och mat kostar 15 kr/natt.

Vinterhärbärget öppnar den 2 januari 2019 och håller öppet till den 31 mars.

Platserna fördelas på Crossroad, Stadsmissionen, Amiralsgatan 81 i Malmö – i första hand prioriteras äldre, gravida och sjuka. Önskar man en plats måste man först besöka Crossroad och kontakta personalen där(se information om öppettider ovan).

Det finns 40 platser i tio bodar som är placerade i ett inhägnat område. För att komma in på området krävs att Stadsmissionens personal skickar personens namn till personal på härbärget.

Härbärget drivs av Malmö Pingstförsamling och Skåne Stadsmission, tillsammans med Malmö stad.

Sjukvård

Alla har rätt till akutsjukvård, därefter görs en bedömning om betalningsförmåga. Det går också att vända sig till Stadsmissionshälsan. Sjukvård via stadsmissionshälsan, extern webbplats

Akut hjälp

EU-medborgare har rätt att söka bistånd enligt socialtjänstlagen. EU-medborgare som tigger har oftast bara rätt till akut bistånd. Kontakta social jour. Kontaktuppgifter till social jour

Senast ändrad: 2018-12-13 09:18