Publicerad 2017-08-23 09:21

Senast uppdaterad 2017-09-12 16:30

Fem projekt

tävlar om Stadsbyggnads-

priset och Gröna Lansen

Finalister till Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen 2017, Malmö stadsbyggnadskontor

Finalister till Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen 2017

Malmö stad delar årligen ut ett Stadsbyggnadspris för arkitektur och stadsbyggnad och ett Gröna Lansen-pris för hållbart byggande. I år har juryn valt att presentera sex finalister av totalt ett trettiotal inkomna förslag. På Stadsbyggandets dag den 1 september tillkännages vilka av projekten som vinner.

– Årets finalister är byggnader som bjuder staden på något extra. I Malmö har detta satt sig i den vardagliga bruksarkitekturen och för mig är de värda att lyfta fram som exempel på god stadsbyggnad, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Totalt har allmänheten och branschen i år skickat in 23 förslag till Stadsbyggnadspriset och 9 förslag till Gröna Lansen. En jury bestående av politiker och tjänstemän i Malmö stad och representanter från branschorganisationer har därefter gjort ett urval och tittat närmare på åtta olika projekt, som slutligen utmynnat i tre finalister till Stadsbyggnadspriset och tre till Gröna Lansen.

– Utan att vi egentligen tänker på det spelar arkitekturen och stadsbyggandet en stor roll i hur vårt vardagsliv fungerar. Därför är det väldigt positivt att så många bra projekt förverkligas i Malmö just nu. Stadsbyggandets dag med utdelning av Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen är ett sätt att uppmärksamma detta, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö.

Prisutdelningen sker på Stadsbyggandets dag den 1 september på Malmö Börshus. Det blir en förmiddag med föredrag om aktuella stadsbyggnadsfrågor innan vinnarna slutligen offentliggörs. Såväl allmänhet som bransch är välkomna att delta och arrangemanget är gratis.

Finalister till Stadsbyggnadspriset 2017

Stadsbyggnadspriset har delats ut sedan 1982 och belönar värdefulla förbättringar av Malmös stads- och livsmiljö. Vid bedömning tittar juryn på arkitektonisk kvalitet, hållbarhet, funktion, nytänkande, process, påverkan och betydelse för staden.

Finalister till Gröna Lansen 2017

Stadsbyggandets dag den 1 september på Malmö Börshus bjuder på en fullspäckad förmiddag med föredrag om aktuella stadsbyggnadsfrågor, mingel och presentation av finalisterna till Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen. Vi avslutar förstås med det viktigaste av allt – prisutdelningen.