Publicerad 2017-05-04 15:35

Senast uppdaterad 2017-09-12 16:09

”Folkets House” - vinnande förslag till Opportunity Space Festival

Konceptuell illustration av "Folkets House", som blir mötesplats för Opportunity Space Festival i Enskifteshagen den 22 augusti-2 september.

Konceptuell illustration av "Folkets House", som blir mötesplats för Opportunity Space Festival i Enskifteshagen den 22 augusti-2 september.

Under Opportunity Space Festival den 22 augusti till 2 september invigs ”Folkets House” - en mötesplats skapad av designteamet och vinnarna till den internationella tävlingen Opportunity Space. Närmare 300 team från 45 länder har deltagit i tävlingen om att få uppföra just sin idé i Malmö.

– Genom tävlingen Opportunity Space har vi fått in otroligt spännande och kvalificerade förslag från hela världen på hur en tillfällig mötesplats i Malmö kan utformas. Dessutom har ideella krafter från alla sektorer i Malmö samlats för att skapa ett intressant program som möjliggör nya möten och nätverk för boende och verksamma i Malmö, säger stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson.

Tävlingen är initierad av Van Alen Institute i samarbete med Malmö Stad, White arkitekter, Skanska, IM Individuell Människohjälp och Sveriges Arkitekter. Syftet med tävlingen är att få fram en tillfällig mötesplats som kan samla människor med olika bakgrund till möten som skapar ett mer inkluderande och hållbart Malmö.

Opportunity Space är också den första i en ny serie tävlingar i Van Alen Institutes regi, som samlar tvärvetenskapliga team med designers och andra experter för korta, intensiva projekt och som tar sig an samhällsutmaningar genom design i städer runtom i världen.

– Designteamet är en internationell tvärvetenskaplig grupp av experter som samlats kring den globala utmaning som tävlingen Opportunity Space belyser. Vi tror att ”Folkets House” signalerar en nystart och kan inspirera till möjligheter för den multinationella arbetskraft som hittar hem till Malmö – Sveriges kulturella smältdegel”, säger Rik Ekström, en av skaparna bakom förslaget.

Publikt preview evenemang 30 maj

Den 30 maj arrangeras ett publikt evenemang med levande musik, fri mat och en interaktiv anslagstavla i parken Enskifteshagen, där det vinnande förslaget ”Folkets house” och programmet för Opportunity Space Festival presenteras.

Opportunity Space Festival invigs 22 augusti

Själva festivalen äger rum den 22 augusti till 2 september och erbjuder dagliga programaktiviteter inom teman som jobb, entreprenörskap, konst och kultur, mat, rekreation, demokrati och mänskliga rättigheter.

Över 25 företag, organisationer och förvaltningar bidrar till programmet, som ska främja möten mellan människor som annars inte träffas.

Om Opportunity Space

Initiativet till Opportunity Space kommer från Van Alen Institute, en icke-vinst drivande amerikansk organisation. Satsningen i Malmö genomförs i nära samarbete med Malmö Stad, White Arkitekter, Sveriges Arkitekter, Individuell Människohjälp och Skanska och med support från ARQ, E.ON, JM, MKB, NCC, Vinge och Wihlborgs.

 

Det vinnande teamet består av Rik Ekström, ARExA (New York); Gustav Fagerström, Walter P. Moore (New York); Milad Barosen, Milou Group (Stockholm); Nathan King, Virginia Tech School of Architecture + Design, Center for Design Research (Blacksburg, VA).