Publicerad 2016-09-03 15:16

Senast uppdaterad 2016-09-03 15:35

Nu minskar vi utsläppen i Sege Park

Med siktet inställt på utsläppsfria leveranser rullar nu såväl elbil som elcykel med leveranser till ett antal verksamheter inom Sege Park. Inget buller, ingen tung godstrafik och inga luftföroreningar är målet.

Leveranser som ska in till verksamheter i Sege Park (till exempel skolor och förskolor) har sedan en tid skötts via elbil, och inom kort rullar även ellastcykel på vägarna i området.

Istället för att tung trafik levererar varorna till områdets verksamheter sker leveranserna först till en så kallad mikroterminal, i anslutning till Sege Park, där de lastas om till mindre elfordon.

Inom området finns i dagsläget 15 verksamheter och projektet med utsläppsfria leveranser startade i augusti 2015. Miljöförvaltningens Marcus Ljungqvist är projektledare.

- Området lämpar sig väl som testområde eftersom det är begränsat i storlek, säger han.

Inom kort kommer även verksamheternas avfall att hämtas av fordonen, något som ytterligare kommer att förbättra trafiksituationen och förhoppningsvis luftkvaliteten i Sege Park.

- Vi hoppas såklart att försöket ska falla väl ut och att vi ska kunna sprida konceptet till andra delar av staden och gärna även till andra kommuner, säger Marcus. Vi måste helt enkelt göra något åt godstransporterna i tätorterna eftersom vi blir fler och fler som ska bo på samma yta, och detta kan vara en del av lösningen.