Bra resvanor

Hör du till dem som behöver bilen för att få vardagen att gå ihop? Du är inte ensam! Men måste du verkligen ta bilen alltid överallt?

Nej, ingen måste köra bil hela tiden. Bilar är inte bra för miljön och det finns bra alternativ. Cykel, buss, gång, tåg, skateboard, rollerblades, kickboard, bilpool, samåkning, sparsamkörning/ecoDriving eller miljöbil är några av de färdsätt som gör luften friskare.

Cykeln - snabb, sund & smidig

Cykeln är oftast överlägsen i Malmö när det gäller såväl snabbhet som smidighet. Det tar inte mer än 15 minuter att cykla fem kilometer - ofta går det till och med snabbare. Malmös klimatet är milt - i alla fall större delen av året. Och vi har löjligt få backar. Dessutom är avstånden ofta korta. Undersökningar visar att de flesta bilresor som görs är kortare än tre kilometer. Totalt finns det 505 kilometer cykelväg i Malmö.

Kör smart

Även om du behöver köra bil, kan du bidra till en bättre miljö. Till att börja med kan alla bilister minska sina utsläpp genom att köra sparsamt. Det är ett enkelt och ekonomiskt sätt att värna om miljön. Du kanske kan samåka - och därmed halvera utsläppen. För dig som måste äga en egen bil kan du minska utsläppen genom att välja en miljöbil. Du som inte använder bilen dagligen kan gå med i en bilpool. Det är ett bekvämt och ekonomiskt sätt att ha tillgång till en ny och säker bil.

Åka kollektivt

När fler väljer att resa tillsammans minskar de miljö- och hälsofarliga utsläppen. I Malmö och Skåne finns det goda förutsättningar för ett utbrett kollektivt resande. Undersökningar visar att de som åker kollektivt rör sig fyra gånger så mycket som de som kör bil. Dessutom kan du vila, läsa eller arbeta utan att behöva oroa dig för trafiken runt omkring.

Det går alltid att gå

Att promenera är människans naturliga sätt att ta sig fram. Det märks om inte annat av att vi mår bra av att promenera. Det är avstressande att gå och gör du det minst en halvtimme om dagen, så minskar radikalt risken för att du ska drabbas av exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar. Du behöver inte ens gå en halvtimme i sträck.

Senast ändrad: 2017-09-16 22:00