Syns du, finns du!

Du har väl reflexer när du tar en promenad eller cykeltur i mörkret? Utan reflexer är du svår att se, både i stan och ute på landet.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

Från vänster: Marika Johansson och Jenny Lithvall. 

Vinnaren utses av en jury bestående av representanter från fastighets- och ggatukontoret, Malmö stad. Juryns beslut kan inte överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Malmö stad sparar ditt namn och din e-post i syfte att kunna genomföra tävlingen. Uppgifterna kommer inte att användas i något annat syfte. Genom att fylla i formuläret fullständigt samtycker du till denna behandling av personuppgifter. När tävlingen är genomförd så raderar vi alla uppgifter om dig.

Se hur fotbollsspelaren Oscar Lewicki och influencern Nathalie Danielsson gör för att synas i mörkret!


Gatubelysning garanterar inte att du syns

De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas, sker i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.
Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av både bilförare och busschaufförer. 95 procent av ljuset som träffar en reflex återkastas men träffar ljuset ett svart eller mörkt plagg, återkastas bara fem procent. Du blir osynlig i mörkret.
Tänk på: När vägbanan är blöt blir den mörkare. Då minskar gatubelysningens effekt.

Cykeln ska synas!

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit och reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Det är lämpligt att reflexerna sitter i ekrarna. Var noga med att dessa reflexer sitter fast ordentligt! Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus som även kan vara blinkande.

Var femte kollision mellan motorfordon och cykel sker i mörker. En vanlig olycka är att cyklisten blir påkörd bakifrån. Använder du reflexväst syns du ofantligt mycket bättre.

Ge bilföraren en chans!

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20- 30 meter ifrån dig.
Tänk på: Du syns sämre när det regnar eller snöar. Placera reflexerna långt ner på ben och armar. Då syns de bäst.

Reflexer måste bytas ut

Reflexer håller inte hur länge som helst. Normal livslängd är ungefär tre år.
Så här kan du kontrollera om en reflex fortfarande fungerar:
Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum. Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya, bör du kassera den.
Tips: Godkända reflexer säljs bland annat på apotek.

Tio vanliga anledningar till att inte använda reflexer

Det är alltid bekvämt att skylla ifrån sig när man inte har gjort det man borde. Så även när det gäller reflexer. Följande tio undanflykter var vanligast när Trafikverket gjorde en undersökning om reflexanvändning. Tycker du att någon håller?

  •    Glömska
  •    Slöhet
  •    Tror att jag syns tack vare gatubelysningen
  •    Gör kläderna fula
  •    Bökig att använda
  •    Går bara på trottoarer
  •    Hinner undan om det skulle krävas
  •    Reflexen ligger i en annan jacka
  •    Går bara korta avstånd
  •    Går där det är lite trafik

Källa: Trafikverket

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-06-18 10:27