Frågor och svar Louisedals gård
På denna sida hittar du inkomna frågor och svar gällande markanvisningen för Louisedals gård.
All text som beskriver projektidén och övriga information som efterfrågas i markanvisningen förväntas redovisas på max 4 A4 (dock ej fullmakt och registreringsbevis).
A3-sidorna som är avsedda för skisser får innehålla text men texten ska enbart finnas i syfte att beskriva skisserna.
Det finns inget i utkastet till detaljplanen som hindrar ett LSS-boende till. Vår vision och projektidé för området är en funktionsblandning där bostäder kombineras med andra ändamål. Eftersom det redan planerats för ett LSS-boende ser vi gärna att andra funktioner kommer till. Malmö stads Funktionsstödsförvaltningen har framför att ytterligare ett boende i när anslutning är mindre lämpligt.
Malmö stad kommer ansöka och bekosta fastighetsbildningen hos Lantmäteriet så att fastighetsgränsen överensstämmer med området för markanvisningen. Det finns inget i utkastet till detaljplanen som hindrar en annan fastighetsindelning, exempelvis genom fastighetsindelningsbestämmelser. Det är alltså möjligt att på egen bekostnad bilda fler fastigheter efter försäljningen/upplåtelsen.
Malmö stad önskar en funktionsblandning i området. Detta innebär att ett förslag som inrymmer annat än bara bostäder premieras. Förslaget på annat ändamål får endast ha begränsad omgivningspåverkan och får inte innebära ett omfattande behov av transporter och parkering.
I utvärderingen kommer förslag på bostäder med upplåtelseformen äganderätt eller bostadsrätt premieras. Om det är radhus eller flerbostadshus/lägenheter är inte av betydelse för utvärderingen.
Nej. Om logen bevaras eller ersätts är inte av vikt för utvärderingen. Det viktiga är att gårdsstrukturen och kulturmiljön beaktas. Om logen rivs ska motsvarande volym uppföras.
Ändringar i den bärande konstruktionen, som inte påverkar byggnadens yttre, omfattas inte av rivningsförbudet då det inte är att se som en sådan åtgärd som kräver rivningslov (utan endast teknisk anmälan). Gällande Louisedals gård är det byggnadernas yttre som bedömts ha störst kulturhistoriskt värde och vara värt att bevara, och som därmed berörs av skydds- och varsamhetsbestämmelser.
Skisserna för LSS-boendet är tidiga. Handlingarna kan ändras då byggnaden, utemiljön och så vidare inte är projekterade än. I planbeskrivningen för detaljplanen finns en illustration (sida 5) där ett första förslag på utformningen av LSS-boendet redovisas. Utformningen har ändrats och kommer uppdateras till granskningshandlingen med nedanstående aktuella illustration:
Det är okej att redovisa fler referensprojekt. Kravet är minst ett referensprojekt. Redogörelsen ska dock inrymmas inom begränsningen för max fyra A4-sidor beskrivande text och max fyra A3-sidor med skisser.
Energikrav:
Byggnader som ges en ny användning ska uppfylla dagens energikrav.
Utrymning:
Gällande utrymningskrav ska följas.
Dagsljus:
Gällande dagsljuskrav ska uppfyllas. Detta innebär att rum eller avskiljbara delar av rum där människor vistas mer än tillfälligt ska utformas och orienteras så att god tillgång till direkt dagsljus är möjlig, om detta inte är orimligt med hänsyn till rummets avsedda användning. Detaljplanen tillåter upptagande av ytterligare öppningar i begränsad omfattning, dels i fasad, dels i tak, vilket underlättar möjligheterna att uppnå dagsljuskraven. Nya öppningar ska dock placeras och utformas på ett sätt som tar hänsyn till gårdens kulturvärden.
Utblickar:
Gällande allmänna råd från BBR kring möjlighet till utblickar ska klaras. För mangårdsbyggnaden tillåts takkupor i begränsad omfattning och med hänsyn till byggnadens kulturhistoriska värden. För stallbyggnaderna samt logen finns sedan tidigare möjlighet att i begränsad omfattning utföra indragna takfönster som inte påverkar byggnadens volym, vilket underlättar möjligheten att uppnå kraven på utblickar i övre plan.
Rumshöjd:
Rumshöjden i mangårdsbyggnaden inredda delar är huvudsakligen ca 2,2 meter (ca 15 cm lägre under bjälkar). Detta är för lågt för att klara dagens krav på rumshöjd i bostäder och verksamhetslokaler. För att uppnå tillräcklig höjd i bostaden finns möjlighet att riva mellanbjälklag och öppna upp i nock. Eventuellt kan det även vara möjligt att gräva sig nedåt. I stallbyggnaderna är rumshöjden huvudsakligen ca 2,7-2,8 meter i bottenplan (ca 15-20 cm lägre under bjälkar), vilket innebär att rumshöjd för bostäder och verksamheter med motsvarande rumshöjdskrav (2,40 meter) kan klaras. Eventuellt kan även verksamheter med krav på högre rumshöjd klaras.
Lösningar för att klara tillräcklig rumshöjd, utblickar, dagsljus m.m. i förhållande till gällande krav och kulturhistoriska värden på platsen diskuteras vidare i den fortsatta planprocessen och bygglovsprövningen och avgörs slutligen i samband med bygglov och startbesked.
Mindre justeringar av plankartans gränser för parkeringsytor eller egenskapsgränser kan göras om det finns goda skäl för detta. En utgångspunkt för sådana eventuella justeringar är dock att det även fortsättningsvis ska vara bebyggelsefritt närmast gården och att gården ska avteckna sig tydligt i stads/landskapsbilden, dels sett på håll, dels sett i närmiljö. En annan utgångspunkt är att hårdgöringsgraden ska vara fortsatt begränsad inom området.