Malmö stad
$left
$middle

Nu banar vi väg för platsbaserad stadsbyggnad och arkitektur!

För mycket av det som byggs idag har en svag relation till platsen där det kommer att stå i decennier. Våren 2024 initierade Malmö stad och SUSTAINORDIC en kampanj för att lära mer om vad ett platsbaserat förhållningssätt till stadsbyggnad och arkitektur innebär i vår tid. Här presenteras lärdomarna från de 36 förslag som skickades in.

Vad innebär platsbaserad stadsbyggnad och arkitektur i vår tid?

Utifrån de förslag som skickades in har vi identifierat fyra viktiga frågor för platsbaserad stadsbyggnad och arkitektur. Förslagen visar att platsbaserad stadsbyggnad och arkitektur rymmer flera, och olika aspekter. För att verkligen stärka det som gör olika platser unika är det vår övertygelse att det byggda behöver adressera flera av frågorna samtidigt.

1. Gör plats för lokal kunskap och inflytande i processen

Platsbaserad stadsbyggnad och arkitektur bygger på kunskap från människor med anknytning till platsen och låter denna påverka det byggda resultatet. Insikter om hur platsen används i vardagen, dess historia och framtid är nödvändig för att förändringar ska kunna möta specifika behov på platsen. Det som byggs kan inte enbart tillgodose affärsidéer och generella samhällsbehov, utan behöver även gynna de som bor och verkar på en plats.

Flera av de inskickade förslagen betonar vikten av processer som inkluderar lokal kunskap och inflytande, såsom dialog med användare, medskapande, lokalt samarbete, direktdemokrati och småskaligt lokalt ägande. Här är några av förslagen som betonar vikten av inkluderande processer.

2. Värna och förädla det som redan finns på platsen

Platsbaserad stadsbyggnad och arkitektur uppmärksammar, värnar och stärker de kvaliteter som redan finns på en plats. Platsens förutsättningar och begränsningar formar förändringarna, snarare än tvärt om. Många gånger kan det innebära att förändra mindre. För att förstå en plats på djupet krävs noggranna kartläggningar, analyser och observationer.

Bland de inskickade förslagen finns exempel på ombyggnationer, utemiljöer som förädlats och projekt där man strävat efter att göra begränsade förändringar för att behålla en plats unika egenskaper, historia och identitet. Här är några av förslagen som utgått från det som reda fanns på platsen.

3. Gestalta i relation till platsens karaktär

Platsbaserad stadsbyggnad och arkitektur gestaltas i relation till omgivningarna och stärker platsens byggda karaktär. Det kan handla om att ta upp och tolka omgivande karaktärsdrag såsom bebyggelsemönster, skala, volymhantering, fasadkomposition, materialitet, textur eller färgsättning. Det handlar inte om att kopiera omgivningarna rakt av utan är snarare en fråga om att hitta tillräckligt många gemensamma nämnare mellan det nya och omgivningarna så att ett samspel uppstår.

Flera av de inkomna förslagen visar på olika sätt hur samtida ändringar och tillägg genom sin utformning kan ansluta till platsens karaktär. Här är några av dem.

4. Använd lokalt tillgängliga resurser

Platsbaserad stadsbyggnad och arkitektur återbrukar och använder material som finns tillgängliga på nära håll för att minska resursförbrukningen, klimatpåverkan och stötta den lokala ekonomin. Lokala material är många gånger naturligt anpassade till platsens klimat och landskap samt förankrade i en plats historia och byggnadstraditioner.

Bland de inskickade förslagen finns exempel på både återbruk och "närbruk", där byggnadsmaterial har producerats och hämtats från närområdet. Här är några av dem.

Om samarbetet

SUSTAINORDIC

SUSTAINORDIC är en plattform som drivs av Form/Design Center i Malmö via ett initiativ från Nordiska ministerrådet. Som en del av SUSTAINORDICs arbete med att ge policyrekommendationer till Nordiska beslutsfattare pågår ett fördjupat arbete kring hur vi kan arbeta med en mer platsbaserad samhällsplanering och arkitektur. Lärdomarna från de inkomna förslagen kommer att tas vidare som en del i återrapporteringen till Nordiska ministerrådet.

Malmö stad

Med avstamp i Arkitekturstaden Malmö, vår arkitekturpolicy, gör Malmö stad nu ett fördjupat arbete om platsbaserad stadsbyggnad och arkitektur. Ambitionen är att ta fram ett vägledande material, som efter beslut i stadsbyggnadsnämnden kommer att fungera som ett komplement till översiktsplanen Arkitekturstaden Malmö. Lärdomarna från de inkomna förslagen kommer att användas i detta arbetet.

Kontaktinformation och länkar

sv