Frågor och svar om detaljplanen för Louisedals gård
Vad kommer hända med Louisedals gård och varför görs förändringarna? Här har vi satt samman frågor och svar om förslaget till detaljplan för Louisedals gård, dp 5617.
Fram till år 2011 användes Louisedals gård till 4H-verksamhet. Efter att verksamheten flyttat från gården har Malmö stad försökt att få olika kommunala och privata verksamheter att etablera sig på gården.
Det har dock inte varit möjligt, antingen på grund av begränsningar som byggnaderna har eller vad fastigheten får användas till.
I den gällande detaljplanen för gården, dp 4224, får gården endast användas som fritidshem, föreningslokal och för djurhållning i mindre omfattning.
En ny detaljplan kan tillåta en större bredd av verksamheter och på så vis bidra till att Louisedals gård får en ny användning.
En ny detaljplan kan också göra det möjligt att bygga nya bostäder i anslutning till gården bland annat LSS bostäder, som det finns ett behov av.
Den nya detaljplanen ska också ta hänsyn till kulturhistorien och att den äldre gårdsstrukturen bevaras.
Malmö stad kommer att genomföra en markanvisningsprocess, där fastigheten säljs till en privat aktör som är intresserad av att utveckla gården tillsammans med den kompletterande bebyggelse som den nya detaljplanen föreslår.
Markanvisningen kommer att ske efter att ett första planförslag presenterats i ett samråd.
Det finns behov av nya bostäder i Malmö, bland annat LSS-bostäder. Platsen är redan bebyggd och ligger i ett område som är utpekat att utvecklas till blandad stadsbebyggelse i Malmös översiktsplan.
Inriktningen för Oxie i översiktsplanen är att få en större variation av bostadstyper och upplåtelseformer, som till exempel eget ägande, hyres- och bostadsrätter, i området.
Detaljplanen kommer att tillåta flera olika typer av verksamheter. Men vilka som blir aktuella vet vi först efter att markanvisningen är genomförd.
Ett LSS-boende är en gruppbostad eller ett serviceboende för personer med funktionsnedsättning. Det kan vara vuxna, barn eller ungdomar som behöver extra stöd och hjälp, som de inte kan få i en vanlig bostad.
Under planarbetet bestäms i vilken omfattning och hur området kan förtätas med bostäder, bland annat LSS-bostäder. En första uppskattning är att området kan rymma nya bostadshus till en bruttoarea (BTA) av ca 1400 kvm, vilket motsvarar runt 10 radhus i två plan.
Utöver dessa finns det utrymme för ett LSS-boende med 6 lägenheter, motsvarande ca 700-800 BTA. Om hela gården ska användas för bostäder kan det bli runt ytterligare 18 lägenheter.
En viktig fråga i arbetet är hur den nya bebyggelsen kan anpassas till den befintliga gårdsmiljön och gårdsstrukturen. En annan är hur planområdet ska avgränsas i förhållande till omgivningen.
Enligt det planförslag som arbetats fram ska mangårdsbyggnaden, det vill säga det gamla bostadshuset, vara kvar. Även stallbyggnaderna ska bevaras.
Den rödmålade logen kommer att kunna rivas, men om den rivs måste en byggnad med liknande volym och utformning uppföras på samma plats. Det gamla svinstallet som ligger separat från de övriga byggnaderna är tänkt att rivas.
Under planarbetet har det gjorts en naturvärdesinventering som beskriver den biologiska mångfalden i området, bland annat vilka träd och växter som finns.
Planförslaget har anpassats för att ta hänsyn till de viktiga naturvärden som finns, inte minst träden i den gamla trädgården. Flera av dessa skyddas från fällning i detaljplanen. Även vissa träd och buskar kring det gamla trädgårdslandet i väster skyddas från fällning.
Det kommer inte heller att vara tillåtet att bygga nära de träd som ska bevaras, eftersom det kan påverka träden negativt. I den gamla trädgården kommer det exempelvis inte vara tillåtet att bygga några hus.
Allén som finns precis utanför planområdet i norr och väster kommer också att vara kvar, men däremot kommer buskaget som finns innanför allén sannolikt behöva tas bort, för att ge plats åt en gata i området.
Naturvärdesinventeringen har visat att det finns grodor i dammen och att förhållandena för dem inte är särskilt goda i nuläget. En upprensning kring dammen och lägre vegetation runt dammen vore bättre för grodorna, men det är inget som hanteras i detaljplanen.
Om flödena i dammen skulle öka avsevärt, skulle det kunna påverka grodorna negativt. Tanken är dock att inte leda mer vatten mot dammen när området byggs ut.
Hanteringen av stora vattenmängder kommer att studeras vidare i en separat skyfallsutredning.
En inventering av fladdermöss pågår på Louisedals gård. Om det visar sig att det finns fladdermöss på gården kommer det troligtvis behövas någon form av kompensationsåtgärder, för att fladdermöss även fortsättningsvis ska kunna leva i området.
Inför granskningen av detaljplanen ska en skyfallsutredning göras. Då kommer man bland annat att titta på höjdsättningen av marken inom området, så att inte mer vatten leds ut från området och påverkar omgivningen negativt.