Full rulle i Rosengård

På Seniorum i Rosengård står dörren öppen för alla, varje vardag mellan klockan 9 och 16. Även om det är en mötesplats för äldre är alla åldrar välkomna.

– Trivs du bra här är du välkommen. Det öppna rummet är viktigt, säger Albana Thaqi, äldrepedagog.

Spaning besöker Seniorum en fredag eftermiddag i början av maj. På ett bord i samlingslokalen är det uppdukat jordgubbstårta, wienerbröd, cider och kaffe. Ett femtontal besökare sitter tätt tillsammans runt bordet och tar för sig. Det är valborgsfirande, så här några dagar för sent.

– Vi gör alltid något extra på fredagar så att våra besökare kan leva på det över helgen, säger Shkurte Makoli, äldrepedagog, som tillsammans med Albana Thaqi och en till medarbetare driver verksamheten på Seniorum. 

Att kunna komma in och bara prata, umgås och ta en fika är en viktig del av Seniorum. Men här händer mycket mer än så. Fysiska aktiviteter som sittyoga, sittzumba, sittgymnastik och stavgång varvas med sociala som bingo och canasta. Hantverksarbete som att sticka, virka och måla är en annan viktig del av verksamheten. 

– Vi skapar mycket med händerna. Vi har även trädgårdsarbete ute på vår terrass, berättar Shkurte Makoli.

Hittar på eget

Varje måndag kommer frivilliga från organisationen Äldre lär äldre och ger två timmars mobil- och IT-kunskap.

– Det är roligt att det kommer utomstående och lär ut. Annars försöker vi få våra besökare att själva hålla i och organisera aktiviteterna, berättar Shkurte Makoli.

– På sommaren grillar vi mycket på terrassen och ibland går vi ut tillsammans och äter lunch på restaurang. De får även hitta på egna aktiviteter. Vi har en förslagslåda som vi går igenom med jämna mellanrum, säger Albana Thaqi. 

När Shkurte Makoli och Albana Thaqi berättar om verksamheten staplar de aktiviteter på varandra: föreläsningar, modeshow, klädbytardagar, musikunderhållning, bakdagar. Risken att någon sitter sysslolös på Seniorum verkar vara obefintlig. 

– Under maj månad är det fokus på hälsa och vikten av att röra på sig, vara aktiv och att man kommer ut. Det är positivt att de kommer hit till att börja med, men det slutar inte där. Det är viktigt att de rör på sig, säger Shkurte Makoli.

Många språk

Seniorum är en av sju mötesplatser för äldre i Malmö och har funnits i tolv år. Många av besökarna har invandrarbakgrund från olika delar av världen, vilket gör att språket kan vara en barriär. Men alla i medarbetarteamet på Seniorum har själva invandrarbakgrund med albanska, serbokroatiska, persiska och arabiska i det språkliga bagaget.

– Vi har slutat fokusera på språket. En man som bara pratar arabiska kommer hit och spelar fia varje dag. Han pratar arabiska med de andra och de pratar svenska med honom och det funkar!

– Men vi har språkcaféer också där vi går igenom lite glosor, meningsbyggnad och annan grammatik, säger Albana Thaqi.

Möten över generationer

Alla är välkomna på Seniorum. Det finns besökare i 40-årsåldern och ibland kommer det personer från LSS-verksamheter som är ännu yngre. 

– Trivs du bra här är du välkommen, vi ser ingen anledning att stänga någon ute på grund av ålder, förklarar Shkurte Makoli.

Seniorum jobbar också med ungdomar och förskolebarn för att få generationer att träffas över åldersgränserna. På sommaren arrangerar man bland annat en schackturnering tillsammans med ensamkommande flyktingbarn. 

Stöttar anhöriga

En annan viktig del av Seniorum är anhörigstöd och att nå ut med information om att verksamheten finns.

– Vi bedriver uppsökande verksamhet och går runt i området och delar ut programblad. Ibland har vi besökare med oss som ambassadörer, berättar Shkurte Makoli.

Många anhöriga kommer också själva till Seniorum för att umgås eller få hjälp.

– Vi informerar och hjälper med sådant de anhöriga inte hinner eller kan. På det sättet är vi en trygghet även för dem. Många av de som kommer hit har invandrarbakgrund och har familjen någon helt annanstans på jorden. Deras anhöriga har numret hit och kan höra av sig när de vill, säger Albana Thaqi. 

Mycket canasta

En vanlig dag på Seniorum börjar klockan nio, då kaffe och kakor finns framdukat. De flesta gäster kommer dock först vid tio-tiden.

– Då har vi antingen öppet kafé eller också kör vi en förmiddagsaktivitet. Men oftast är aktiviteterna efter lunch, förklarar Albana Thaqi.

En grupp spelar alltid canasta i tretimmarspass på tisdagar och torsdagar. 

– Vi var tvungna att begränsa deras tider. Hade de fått bestämma hade de spelat varje dag. Ja, de sitter och spelar nu, konstaterar Shkurte Makoli.

Men det är ju fredag idag?

– Va? Ja det har du rätt i. Du ser. Vi måste hålla efter dem, skrattar hon.

Mer än aktiviteter

En del av vardagen på Seniorum är också att polisen tittar in en sväng för att informera om trygghetsfrågor och hålla kontakt med de äldre i området.

– Men de får inte komma på onsdagar. Varannan onsdag är det bingo och då blir våra besökare sura om polisen kommer och stör. Så de har lärt sig att hålla sig borta på onsdagarna.

Shkurte och Albana menar att mötesplatserna är så mycket mer än bara aktiviteterna och en plats att träffa andra.

– Vi pratar mycket med de äldre och erbjuder samtalsstöd. Det är många som behöver prata om döden och andra existentiella frågor. En del har ångest och är rädda för att dö nattetid. När någon besökare har gått bort är det många som mår dåligt. Några har ingen annan att prata med, men de har fått förtroende för oss.

Stammisar i tio år

Ute i det öppna rummet är Valborgsfirandet överstökat. Ett tiotal besökare är kvar och sitter grupperade kring olika bord. Doris Rasmusson har gått hit fyra dagar i veckan de senaste tio åren. Seniorum har blivit en central del av hennes vardag.

– Det är samma gäng ungefär som kommer varje dag, vi har lärt känna varandra här, säger Doris Rasmusson som också ansvarar för bingot varannan onsdag.

– Jag köper in vinsterna som inte får kosta mer än tio kronor styck.

Även Tamas Katarina är stammis och har gått hit mer eller mindre dagligen i tio år.

– Seniorum är jättebra för mig. Här spelar jag fia och canasta och träffar folk. Hade inte detta funnits hade jag suttit hemma i lägenheten och tittat på teve.

Idag spelar Tamas fia med Laurinda Svensson och Vera Illes. Vera och Tamas är uppvuxna i samma by i Serbien medan Laurinda, som är Seniorums gårdsmästare och sköter odlingarna på terrassen, berättar att hon kommer från Portugal. Men hon ändrar sig direkt.

– Nej, inte Portugal. Jag är svensk! säger hon bestämt och brister ut i ett skratt.

Även på helger

Snart går de sista gästerna och Albana och Shkurte kan avsluta ännu en händelserik och social vecka.

– Våra besökare är jätteengagerade i Seniorum. Det händer att de går hit på helgerna och grillar på terrassen, när vi inte är här. En måndagmorgon när vi kom låg grillen omkullvält och jag tänkte genast att det hade varit ungdomar här och förstört. Men sedan kom en av besökarna och bad om ursäkt för att han hade råkat välta grillen, säger Shkurte Makoli.

Just den här fredagen hände något omvälvande för alla på Seniorum. En av stammisarna berättade att hen just hade fått ett ödesdigert besked av läkaren och endast skulle ha någon eller några dagar kvar.

– Vi är lite känslomässigt skakade just nu. Att den här personen väljer att komma hit och dela det med oss visar vad verksamheten betyder för våra besökare. De flesta kommer hit i ur och skur. Att veta att man får andra människor att må bra, det finns inget bättre, säger Shkurte Makoli.

Mötesplatser för seniorer

På Malmö stads mötesplatser för seniorer kan du som Malmöbo och dina anhöriga få social samvaro, upplevelser, stimulerande aktiviteter och förhoppningsvis nya vänner. Du kan besöka vilken mötesplats du vill, oberoende av var du bor. Det finns totalt nio mötesplatser:

  • Dammfrigården
  • Havsuttern, Möllevången
  • Limhamns mötesplats
  • Mötesplats Ignis, Kirseberg
  • Träffpunkten, Husie
  • Tuppen, Slottsstaden
  • Seniorum, Rosengård
  • Lekatten, Södervärn
  • Lyckan, Nydala
sv
sv