Semestervikarie – så är det att hoppa in i äldreomsorgen

Var observant. Fråga mycket. Lyssna på de som har jobbat länge.
Det är mycket att tänka på som ny sommarvikarie. Felix bravo och louise antonsson har båda sommarjobbat som vårdbiträde och undersköterska. Här är deras tips och erfarenheter. 

Felix Bravo är undersköterska och tillhör vikariebanken. Han flyttade till Malmö från Stockholm, där han hade jobbat på ett äldreboende, för att plugga hösten 2016. Efter att ha vikarierat oregelbundet under våren på äldreboendet Päronskogen, fick han sommarjobb där 2017.

– Jag trivs jättebra där, men det är ett stort ansvar att komma in som vikarie, säger Felix.

Samtidigt understryker han att han fick bra stöd av de fast anställda och bra möjlighet att gå bredvid innan han började.

– Jag gick några dagar bredvid under våren, både i april och maj, och lärde känna både de fast anställda och de boende lite. Det gjorde att vi kände oss trygga, både de och jag. Även om man inte lär känna alla och deras rutiner på några dagar.

Fick mycket hjälp

Trots introduktionsdagar upplevde Felix att de första veckorna var rätt svåra, särskilt med de brukare som har demensdiagnos.

– Men jag klarade det bra tycker jag. Bara man lär sig rutinerna går allt lättare. Alla chefer och medarbetare hjälpte mig mycket. Min chef frågade ”vad kan jag göra för att du ska känna dig trygg.” Det är viktigt. Då får du en chans att förklara att du kanske behöver ett par dagar extra bredvid.

Felix Bravo tyckte inte det var särskilt nervöst att hoppa in som vikarie, då han hade erfarenhet från hemtjänsten i Stockholm.

– Samtidigt vet du inte hur de nya kollegorna är, så visst är det lite osäkert. Men alla var hjälpsamma och jättetrevliga. Jag kände direkt att här kan jag jobba.

Flexibelt i hemtjänsten

Louise Antonsson är sjuksköterska i hemsjukvården. Under studietiden till sjuksköterska började hon som vikarie inom hemtjänsten i Kirseberg som vårdbiträde och undersköterska och hörde att fler områden behövde vikarier. Hon kontaktade Vikariebanken och fick sitt första sommarjobb 2012.

– Jag fick hoppa in på olika ställen vilket jag tyckte var kul. Det var flexibelt, jag kunde själv välja schema, om jag ville jobba med hemtjänst eller äldreboende och i vilken stadsdel jag ville jobba.

I början tyckte Louise att det var lite nervöst att hoppa in på nya ställen.

– Jag kände varken till rutinerna eller kollegorna. Och jag var inte en del av den sammanhållning som det innebär att vara i en grupp. Men det gjorde inget då, det var bara över sommaren. Jag tyckte det var roligt att hela tiden träffa nya människor. Nu uppskattar jag däremot att bygga relationer med brukarna.

Lärorik förberedelse

Louise säger att hon lärde sig mycket på att vara vikarie.

– Olika ställen jobbar på olika sätt, även om rutinerna är samma. Vissa ställen har fler brukare vilket gör det stressigare. Andra kan ägna mer tid åt brukarna. Jag lärde mig nya saker varje dag. Som förberedelse inför sjuksköterskeyrket var det väldigt lärorikt.

Att komma ut som oerfaren vikarie är ett stort ansvar. Louise tyckte ändå att det alltid fanns stöd att få nära tillhands.

– Alla visste att jag var ny och jag hade alltid ett telefonnummer till någon i närheten att ringa om något skulle dyka upp.

FELIX BRAVOS TIPS

 • Var observant på allt första gången du kommer till ett boende: rutiner, brukare, medarbetare.
 • Lyssna på de fast anställda medarbetarna.
 • Informera dig: vilka bor där, vad heter de, vad har de för rutiner. Läs på informationen till de boende.
 • Fråga mycket! Du är ny på just det boendet, även om du har varit på andra boenden tidigare.
 • Ta egna initiativ, visa att du kan. Kombinera detta med att lyssna och fråga.
 • Du kan inte vänta på att få arbetsuppgifter. Genom att fråga visar du att du kan.
 • Kommunicera mycket och tydligt.

LOUISE ANTONSSONS TIPS

 • Fråga alltid om hjälp om du inte vet hur eller vad du ska göra. Du är annars utelämnad när du är själv hemma hos brukaren.
 • Skriv ner nya saker du stöter på under dagen i en anteckningsbok, exempelvis sjukdomar och mediciner. Gå sedan igenom dina anteckningar vid slutet av dagen och läs på om det som var nytt. Det utvecklas du av.
 • Du jobbar i brukarnas hemmiljöer. Glöm inte det sociala, att se, lyssna och prata med brukarna.
 • Läs på rutinerna för kommunen innan du börjar. 
 • Läs på om socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen.
 • Läs på om olika sjukdomar.
sv
sv