Sommarjobb som ger dubbel mersmak

– Här på styrkans vårdboende har vi alla varit väldigt glada för årets Ung i sommar-praktikanter. De har varit väl förberedda, intresserade av jobbet och lätta att samarbeta med. När de slutat har vi saknat dem och hoppas att de vill komma tillbaka.

Så säger Maria Magdalena Zlatar, undersköterska på en av vårdboendet Styrkans tre avdelningar. Det ligger på Spånehusvägen och har boende med demenssjukdom.

– För den som aldrig har jobbat med – eller kanske aldrig ens träffat – en person med demenssjukdom kan det vara svårt att förstå hur sjukdomen fungerar. Det är ett speciellt sätt att jobba, som bland annat kräver att man är lugn av sig och har mycket tålamod. 

Maria Magdalena Zlatar har själv sin bakgrund inom hemtjänsten, men läste för fem år sedan upp till undersköterska och arbetar sedan dess på vårdboendet Styrkan. Varje år tar man emot Ung i sommar-jobbare som går eller just gått ut gymnasiet. De får prova på arbetslivet i några veckor och samtidigt tjäna en slant.

Mer introduktion

Inför den gångna sommarens praktikperiod satsade Malmö stad på att ge deltagarna en lite mer omfattande introduktion än tidigare, för att göra dem bättre förberedda för sina sommarjobb.

– Det är svårt att säga exakt vad som beror på introduktionen, mycket handlar ju om den enskilde individen också. Men jag skulle nog säga att det märktes att vår praktikant var väl förberedd. Jag var själv inte på plats när vår praktikant började, men har fått höra från de andra avdelningarna att alla de praktikanter vi hade i år verkade vara bättre förberedda än tidigare. De visste mer om sjukdomen Alzheimer och vad den kan innebära och de visste från början vad de får och inte får göra.

Ung i sommar-jobbarna kan bara i mycket begränsad omfattning vara med i själva omvårdnaden av de boende. Men när det gäller att samtala, gå promenader, duka, servera med mera är de ofta en uppskattad hjälp på avdelningarna.

Från VVS till äldrevård

På en av Styrkans tre avdelningar sommarjobbade Marlon Vega, 17 år och utsprungen student i våras.

– Jag gick rörmontör- och VVS-programmet och ville prova något helt annat på sommaren. Flera av mina tjejkompisar har jobbat med äldre och berättat att det är ett bra och trevligt jobb, så jag sökte. 

Sommaren på boendet för demenssjuka gav mersmak.

– Jag tycker att det var jättetrevligt. Alla i personalen var hjälpsamma, de visade mig hur allting fungerade och lugnade mig om jag blev stressad. Och jag tyckte mycket om att vara med de äldre. Många av dem glömde hela tiden, men det märktes att de tyckte om mig. Jag pratade mycket med dem, ställde frågor. De berättade om sina liv, vad de gjort och upplevt och tyckt om. 

Kände sig beredd

Marlon Vega hade med sig nyttiga kunskaper från introduktionen in i sommarpraktiken.

– Det var en bra introduktion, där de förklarade mycket. Det var en hel del om hygien, men också om hur speciellt det kan vara att jobba med demenssjuka. Att man måste prata mycket med dem men att man samtidigt ska vara lugn och inte tjata på dem eller rätta dem när det blir fel. Jag kände mig beredd och visste vad jag fick och inte fick göra.

Viktigt känna uppskattning

Maria Magdalena Zlatar trivs med att vara handledare. Men uppdraget skiljer sig åt från gång till gång.

– De som kommer via Ung i sommar är just unga, en del av dem nästan barn. Man kan passa på att prata med dem om lite annat än jobbet – prata om livet, kanske lära dem lite.

– Nu har jag en student från vård-
linjen. Det är skillnad mot Ung i sommar, det är en lite äldre person som har mycket mer förkunskaper. Men båda delarna är roligt. När det gäller Ung i sommar tror jag att det kan vara en stor upplevelse för en 17-årig kille, som inte varit så länge i Sverige, att få komma till en arbetsplats, lära sig mycket och känna sig omtyckt och behövd. 

sv
sv