Jenny Fontaine Ronnby.

Jenny Fontaine Ronnby.

En youtuber som ger energi och näring

Youtube-kanalen Växebiten växer till sig. Här lägger Jenny Fontaine Ronnby ut korta filmer där hon tipsar om aptitliga måltider till äldre som samtidigt är rika på näring och energi.
– Jag vill göra nutrition begripligt och dela med mig av handfasta tips. Det är det som motiverar mig.

Jenny Fontaine Ronnby är dietist inom hälsa, vård och omsorg. Hennes uppdrag är att stötta och utbilda verksamheter inom kost- och näringsfrågor för äldre. Men för drygt ett år sedan bröt pandemin ut och satte stopp för alla möjligheter att genomföra utbildningar. Hur skulle Jenny nu nå sin målgrupp, i första hand måltidsombuden? När hon i somras medverkade i Malmökanalen i ett inslag om mat i corona-tider, fick hon idén: Varför inte göra korta filmer med instruktioner och inspiration och lägga upp på Youtube? Då skulle hon rentav kunna nå ut till ännu fler.

Sagt och gjort. Jenny lärde sig ett filmredigeringsprogram och började filma med sin mobiltelefon. Den enda hjälp hon tar in är av ”skådespelarna” Peter Bergengren och Madelaine Fontaine som agerar brukare i filmerna och kocken Mikael Svensson som delar med sig av sin kunskap. I övrigt gör Jenny allt själv från idé till färdig film.

– Den enda tekniska utrustning jag skaffade var en mikrofon och ett litet stativ. I övrigt har jag experimenterat mig fram och lärt mig efterhand. Mitt mål är inte att bli en fantastisk youtuber. Det viktiga är det jag vill förmedla och att det görs på ett begripligt sätt.

Tillbehören viktiga

På Växebiten ligger i skrivande stund redan ett tjugotal filmer. ”Bra frukost för äldre”, ”Gör maten energität” och ”Tio proteinrika mellanmål” är några av titlarna. Jenny filmar på efterhand som idéerna kommer och tiden räcker till.

– Jag tänker fortsätta tills jag tycker att ämnet är uttömt.

I filmen ”Serveringstips” blir Peter serverad fläskkarré med jordgubbssylt.

– Det är inte alltid självklart vilka tillbehör som passar till vad, speciellt inte om man är ovan vid svensk husmanskost. Tillbehör är en viktig del av måltiden. De tillför smak, färg och struktur vilket personalen behöver vara uppmärksam på, men också vilka tillbehör som bäst kombineras med vilken maträtt.

Syo-pärmen avgjorde

Att Jenny blev dietist får tillskrivas den ekonomiska krisen som rådde i Sverige i början av 1990-talet, då hon närmade sig studenten. Utsikterna att få jobb efter gymnasiet var knappast lysande, utan Jenny siktade på att plugga vidare direkt efter gymnasiet.

– Jag stegade in till syo-konsulenten, fick en pärm med yrken och utbildningar och fastnade för dietist. Jag var intresserad av mat och hälsa redan då.
Efter några år på Sahlgrenska i Göteborg och en avdelning där det forskades om fetma och folkhälsa flyttade hon tillbaka till Malmö och fick jobb på universitetssjukhuset, dåvarande MAS. 2007 anställdes hon som dietist i Malmö stad och jobbade i huvudsak med LSS-verksamheterna de tio första åren. Efter omorganisationen är det fokus på äldre som gäller. Men hon möter sällan brukarna.

– Det är klart att det kan kännas lite trist att inte se och ta del av slutresultatet. Men det är lika tillfredsställande att väcka och förstärka ett engagemang hos omsorgspersonalen. Det ger också energi.

Behövs mer än någonsin

De flesta av filmerna på Växebiten har mellan 100 och 200 visningar. En statistik som Jenny hoppas få upp med tiden.

– Jag tycker det är för få med tanke på hur mycket personal vi har. Men personalen är pressad under pandemin och jag kan inte begära att de ska prioritera mina filmer.

Samtidigt behövs filmerna mer än kanske någonsin tidigare, menar Jenny.

– De äldre behöver få i sig tillräckligt med energi, protein och andra näringsämnen. Både för att stärka immunförsvaret och för att återhämta sig om man har haft covid-19. Plus att det är basen för vårt välmående som helhet, säger Jenny och börjar utveckla ämnet men hejdar sig och skrattar.

– Ja, du hör, det här kan jag prata om en hel dag.

Det råder varken brist på idéer eller engagemang hos Jenny Fontaine Ronnby. Växebiten lär växa ytterligare en bit under 2021.

Växebiten - Matkraft för äldre

Här hittar du till Jennys kanal på Youtube.

sv
sv