Anders Lindberg monterar ett av de nya digitala låsen.

Anders Lindberg monterar ett av de nya digitala låsen.

Digitala lås sparar tid och ökar trygghet

– Flera andra kommuner har installerat samma system och är mycket nöjda. Vi är igång sedan i höstas och nu installerar och utbildar vi löpande under året.
Det säger Jens Klemedsson, sektionschef på hälsa, vård och omsorgs digitaliseringsenhet, om det nya digitala låssystemet.

Sedan november införs ett nytt digitalt låssystem i hemtjänsten i Malmö stad. Ett digitalt lås monteras på insidan av dörren och personalen i hemtjänsten kan låsa upp med sin tjänstemobil.

För några år sedan gjordes ett begränsat försök med digitala lås. Det föll på att mjukvaran till de tjänstemobiler som användes då slutade uppdateras.
– Det här innebär ett omtag. Nu använder vi oss av ett beprövat och robust system, baserat på Android. Låsen i sig är väldigt tillförlitliga, de monteras ovanpå låsvredet på insidan av dörren och har en motor som öppnar vredet, säger Jens Klemedsson.

På utsidan av dörren syns ingenting och bara behörig personal som ska utföra insatser hos brukaren kan öppna. När personal låser upp och låser dörren loggas det i systemet. Personalen utbildas i att använda appen LMO (Lifecare Mobil Omsorg) som utöver att låsa upp dörren används till att dokumentera insatserna.

Smidigare och säkrare hantering

– Mobil låsöppning och dokumentation kommer att ge stora fördelar när det gäller att få ner avvikelserna. När det gäller just låsen är det nyckelhanteringen som är den stora vinsten. I dag bär hemtjänstpersonalen omkring på knippor med nycklar till kanske 20–30 brukare. Kommer det akuta trygghetslarm kanske man ändå måste åka och hämta den nyckeln. Den hanteringen försvinner med de digitala låsen. Det blir en stor förbättring, både när det gäller tryggheten för våra brukare och för personal.

Nya lås nästan dagligen

En pilotstudie med LMO genomfördes förra våren och sommaren och sedan i november 2020 arbetar personalen på Bellevuegården skarpt med digitala lås och LMO hos ett hundratal brukare.

– Nya lås installeras dagligen. Personalen utbildas löpande i LMO och hur man använder e-låsfunktionen i mobiltelefonen. Det kommer antagligen att ta omkring ett och ett halvt till två år innan alla lås är monterade till de drygt 8 000 brukarna som har möjlighet att få det, säger Jens Klemedsson.

sv
sv