Klubben på Möllan bryter isolering
Nästan all verksamhet inom hälsa, vård och omsorg är inriktad på seniorer över pensionsåldern. Men det finns undantag. Dagverksamheten på Club Cefalon är ett sådant.
Bengt Björkman är 58 år och har gått till Club Cefalon tre gånger i veckan sedan fem år tillbaka.
– Jag skulle bli mer isolerad om jag inte fick gå hit, säger han.
Det som gör Club Cefalon unikt är åldern på besökarna. Här erbjuds aktiviteter till personer med demensdiagnos eller kognitiv sjukdom som är yngre än 66 år vid inskrivningstillfället. För att bli inskriven krävs inget biståndsbeslut, däremot en remiss från Minneskliniken, vårdcentral eller en demenssjuksköterska.
– Våra gäster är i ett tidigt skede av sin demenssjukdom, en del jobbar till och med några dagar i veckan. Om vi skulle dra i gång en vårdplanering utifrån ett biståndsbeslut, då skulle de backa ur. Det stämmer inte med deras självbild, säger Annie Marveus, Silviasjuksköterska på Club Cefalon.
Måndag till torsdag tar Club Cefalon emot åtta inskrivna gäster per dag. På fredagarna är det öppen träffpunkt på förmiddagarna. Då kan alla komma, även anhöriga och de som vill prova på.
– Det bästa är att få träffa andra i samma situation som jag, säger Bengt Björkman.
– Det är guld värt att kunna komma hit och känna sig för, utan att det krävs något beslut. Det blir kravlöst på det sättet. Och vi undviker benämningen dagverksamhet, vi kallar det ”klubben på Möllan” i stället, säger Anna-Klara Alme, undersköterska.
Club Cefalon har funnits i lokalen på Ängelholmsgatan vid Folkets park sedan starten 2007. Det började som ett projekt i samarbete med Minneskliniken, som i sin verksamhet såg att det fanns behov av den här typen av dagverksamhet. Det visade sig vara helt riktigt och sedan 2010 är Club Cefalon en del av den ordinarie verksamheten. Utöver Annie Marveus och Anna-Klara Alme, som båda varit med sedan starten, ingår Kristina Eidevall, arbetsterapeut och Helene Persson, Silviasyster, i arbetsgruppen.
Balansgympa
Varje verksamhetsdag inleds med frukost när gästerna anländer klockan 9.00. Därefter, när morgontidningarna är avklarade, blir det balansgympa.
– Vi kör ett kort pass, fem minuter bara, men det är för att förebygga och minska risken för fall, säger Annie Marveus.
– Det är inte alltid minnet som drabbas vid demenssjukdom i lite yngre år. Det kan vara andra förmågor som praktiskt tänkande, till exempel hur man tar på sig en jacka eller brer en smörgås. Även orienteringsförmågan och hur du uppfattar din kropp i rummet kan påverkas, förklarar Helene Persson.
Populärt med utflykter
Efter frukost och gympa är det så dags för någon form av aktivitet. När Spaning är på besök har gruppen varit i Västra hamnen och tagit en promenad i majsolen. Just olika typer av utflykter är populära och står högt på agendan.
– Ibland tar vi med spel som boule och badminton. När det är fint väder händer det att grillen åker med och vi gör lunch ute tillsammans, säger Anna-Klara Alme.
– På sommaren tar vi gärna vår buss och åker till havet och badar. Vi har bland annat varit i Ålabodarna och någon dag framöver ska vi ta tåget till Svarte. Annars går vi ofta till Folkets park, berättar Kristina Eidevall.
Bakas och lagas mat
Klockan 12.30 är det lunchdags. Oftast kommer maten från en cateringfirma. Men om ork, tid eller inspiration finns lagas maten tillsammans i klubbens eget kök, inte minst under vinterhalvåret. Cefalons egen lasagne och toscakaka är två favoriter bland både personal och gäster. Och snart vankas det en riktig vårsoppa i köket. För någon vecka sedan var klubben i Lödde sandskog och plockade nässlor. Om ett par dagar ska dessa bli en nässelsoppa.
– Men vi får nog lägga i lite grönkål också. Det blev inte mycket kvar efter att vi hade förvällt dem, skrattar Helene Persson.
Nils Kvist, som varit med i klubben i ett par år, vet däremot hur man bärgar stora skördar av nässlor.
– Om du har ett bra nässelställe, slå av skotten med en lie. De ska bara vara några centimeter höga. Sedan kommer det upp nya skott som du kan komma tillbaka och ta.
Liksom de andra gästerna tycker han att utflykterna är det bästa med klubben.
– Det är jättebra att få komma ut och träffa likasinnade. Jag tycker om att få göra nytta, så det är också trevligt att få vara med i köket och hjälpa till, säger Nils Kvist.
Anpassar alltid
Klubben är i vanliga fall öppen till klockan 15, men under våren har man av olika skäl varit tvungen att stänga redan klockan 14.
– Det gör att vi inte har hunnit med några aktiviteter på eftermiddagarna. Vi har mest fikat, lyssnat på musik eller kanske spelat något spel, säger Anna-Karin Alme.
– Det beror lite på vilka som är här för dagen. Vi anpassar alltid aktiviteterna efter vad de själva vill göra, berättar Annie Marveus.
Det är inte samma åtta gäster som kommer varje dag. Någon kommer en dag i veckan, de flesta två dagar och ytterligare någon har behov av tre dagar i veckan. De flesta kommer även på fredagarnas öppna träffpunkt.
– Vi ser gärna att de kommer minst två gånger i veckan. Men det beror bland annat på hur situationen ser ut hemma, vi hittar alltid en lämplig nivå, säger Annie Marveus.
Rum för avslappning
Det är mycket aktiviteter på Club Cefalon, då gästerna fortfarande lever aktiva liv. Men när intrycken ändå blir för många och starka finns ”snoezelrummet”, ett avslappningsrum med kravlös stimulering. Här finns bland annat en tempererad stor vattensäng, en projektor som återger ett färgbildspel på väggen med slumpmässigt bildade färger och former och en musikanläggning med avkopplande, lugn musik. I höst kommer ”snoezelrummet” att rustas upp med nya fåtöljer, speglar och fler avslappnande saker.
– Det är fint att man har tänkt på att återhämtning är en viktig del av dagverksamheten. Våra gäster ska ju orka även när de kommer hem, säger Kristina Eidevall.
Utflykter
I klubbens ”allrum” ligger ett välläst exemplar av boken ”100 balla ställen i Skåne” som brukar användas som inspiration för utflykter. Vid fikat efter lunch kommer ”Prästens badkar” på tal, en märklig vulkanisk formation i Viks fiskeläge mellan Kivik och Simrishamn. Mats Holm vill gärna åka dit, då han själv är uppvuxen i området.
– Jag har min familjegård i Vik, det hade varit roligt att få visa den för de andra.
Karin Wikman föredrar att åka till second hand-butiker och fynda. Hon föreslår därför en utflykt till Klädskåpet i S:t Andreas kyrka vid Fridhemstorget.
– Annars går vi ofta till Röda Korsets butik här runt hörnet, berättar Kristina Eidevall.
Fikagympa
Hon avbryter utflyktsdiskussionerna med att deklarera att det är dags för balansgympa.
På grund av Spanings besök hanns den inte med vid frukosten. Nu blir det fikagympa i stället. Rummet fylls av tonerna till Dusty Springfield och ”Son of a preacher man” uppblandat med mycket skratt.
– Och så upp med armarna! uppmanar Kristina Eidevall och sträcker ut mot taket.
Bengt Björkman rör sig försiktigt i övningarna. Mats Holm dansar sig graciöst genom hela passet. Här finns alla stilar.
Den här tisdagen utgjorde Annika Perssons debut på klubben efter att ha provat på några fredagar. Hon gillar inslaget med gympa.
– Jag brukar gå på seniorgympa också, förklarar hon när hon åter har slagit sig ner i soffan.
Pulsen har knappt hunnit gå ner innan första dagen med ”Klubben på Möllan” når sitt slut för Annika Persson. Klockan har blivit 14 och utanför väntar färdtjänsten på att ta henne hem.
– Jag kommer att gå hit en gång i veckan framöver. Det här kändes jättebra, sammanfattar hon.