Virtuella världar kan väcka minnen och öppna för samtal
– För många blir VR-upplevelsen både en njutning för stunden och ett sätt att öppna för vidare samtal och gemenskap, till exempel kring minnen av resor.
Så säger Annie Chreutz, undersköterska på Livbojens dagverksamhet, där gästerna nyligen provat på ”virtual reality”.
För några år sedan berättade vi i Spaning hur VR-glasögon provades på ett av Malmö stads vårdboenden. Med teknikens hjälp förflyttas användaren till andra miljöer – det kan vara rörlig bild, stillbilder eller konsertupplevelser.
Då var det en pilot- och testverksamhet i samarbete med Lunds tekniska högskola. Nu cirkulerar VR-glasögonen runt bland Malmös tio dagverksamheter i ett försök som kan leda till att fler uppsättningar glasögon köps in.
– Vi bestämde tidigt att det inte skulle vara några spel, utan upplevelser. Totalt finns ett 40-tal filmer från olika platser i världen att välja på och dessutom över 2 000 stillbilder i 360 grader. En medarbetare på varje dagverksamhet har utbildats i utrustningen, säger Paul Dahl, enhetschef på hälsa- och förebyggande med ansvar bland annat för dagverksamheterna.
Slappnar av
På Livbojen kan Annie Chreutz summera en i huvudsak lyckad första provvecka med VR-glasögonen.
– Jag förklarar för gästerna vad som finns att välja på bland alla filmer, stillbilder och konserter. Sedan får de önska vad de vill se. Några av våra gäster har rest mycket i sina dagar och de kunde med glasögonen återuppleva både Indien, Maldiverna och Paris. Det märktes hur de slappnade av och efteråt började de prata och berätta om sina upplevelser i livet. På det sättet ger glasögonen mer än bara en upplevelse i stunden – de kan öppna för kommunikation även hos de gäster som annars kanske är ganska tystlåtna, säger hon.
Vissa blir yra
Men Annie Chreutz konstaterar också att tekniken inte är för alla.
– Framför allt blir en del lite yra och åksjuka av filmerna. Det gäller även oss i personalen. Det funkar bra för mig, men andra gillar det inte.
Men att tiden talar för den nya tekniken tvivlar hon inte på.
– Man måste våga testa nytt och tänka utanför boxen. Det kommer att komma mer i den här stilen och även annan ny teknik som kan hjälpa oss, säger hon.