Malmö stad
Samra Mehmedovic Al-dujaily, Tanja Markstål, och Mikael Pennanen jobbar tillsammans mot typ 2-diabetes.

Samra Mehmedovic Al-dujaily, Tanja Markstål, och Mikael Pennanen jobbar tillsammans mot typ 2-diabetes.

Så ska Malmö hejda diabetes-kurvan

Typ 2-diabetes ökar dramatiskt över hela världen. Bakom det ligger levnadsvanor som främst har förändrats i städerna. Malmö stad, liksom Region Skåne och Malmö universitet, är därför engagerade i programmet Cities Changing Diabetes, initierat av läkemedelsbolaget Novo Nordisk.

Cities Changing Diabetes, CCD, är ett globalt partnerskapsprogram med 46 medlemsstäder runtom i världen som startades 2014 på initiativ av Novo Nordisk. 2019 gick Malmö stad med i CCD.

– Vi vill tillsammans med andra aktörer i samhället påverka våra levnadsvanor, så att ökningstakten av typ 2-diabetes minskar. Kurvan går brant uppåt, så bara att få den att plana ut är en mycket hög ambition, säger Mikael Pennanen, projektledare för CCD Malmö och chef för regionkontakter på Novo Nordisk.

Programmet bygger på tre grundpelare: kartlägga nuläge och utmaningar dela kunskaper och erfarenheter skapa förutsättningar för att agera lokalt. Utifrån en kartläggning av hur diabetes har utvecklats i Malmö, som Malmö universitet ledde, sattes olika arbetsgrupper samman med deltagare från varje part.

– Vi har bland annat ett initiativ som rör hur vi kan förbättra kunskapen runt levnadsvanor i förskolor. Malmö universitet tittar på hur man kan få mer hälsoperspektiv i lärarutbildningarna. Det finns en rad sådana insatser sett över hela livsspannet, där vi också behöver nå ut i civilsamhället, säger Mikael Pennanen.

Tanja Markestål är konsultativ diabetessjuksköterska på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad. Hon arbetar bland annat med att förebygga diabetes och förbättra omhändertagandet av personer med en diabetesdiagnos. Sedan några år finns också ett nätverk för sjuksköterskor i Malmö stad. Det samarbetar med primärvårdens diabetessamordnare för att vidareutbilda och utbyta erfarenheter. Kunskapshöjande insatser är viktiga, påpekar Tanja Markestål.

– Vi utbildar till exempel omvårdnadspersonalen i hemtjänsten om diabetes. I Rosengård, där förekomsten av diabetes är hög, har vi inlett ett särskilt kvalitetsarbete.

Under hösten kommer sjuksköterskorna i Rosengård få utbildning om diabetes.

– Diabetes är komplext och en stor del av behandlingen rör sig om levnadsvanor. Därför är det viktigt att vi pratar med de personer som har diabetes, hur den fysiska aktiviteten ser ut, hur de mår, om sömnen fungerar och så vidare.

Som en del i CCD samarbetar hälsa, vård och omsorg med vårdcentralerna Husie, Rosengårdskliniken och Kryddgården kring diabetes. Samra Mehmedovic Al-dujaily är hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne och betonar vikten av samverkan.

– Genom att bygga goda relationer mellan vårdaktörerna och visa förståelse för varandras arbete minskar risken att patienten faller mellan stolarna. Vi behöver fokusera mer på förebyggande arbete och hitta gemensamma former för det. När en person väl har utvecklat diabetes, ofta med komplikationer, då blir personen ofta väldigt sjuk. Vi behöver fånga upp den gruppen innan de utvecklar diabetes.

Samra Mehmedovic Al-dujaily menar att det förebyggande arbetet måste börja tidigt i livet.

– Övervikt hos barn har ökat kraftigt de senaste åren och är vanligare vid sämre socioekonomiska förutsättningar. Det är en tråkig utveckling. Vi behöver samla våra krafter och börja prata om levnadsvanor tidigt, vilket vi gör redan på våra barna­vårdscentraler.

Utöver att våra levnadsvanor utvecklas i en ohälsosam riktning, gör det faktum att allt färre yngre ska försörja allt fler äldre att utmaningen blir ännu större.

– Det här är ett scenario som inte går ihop. Vi måste minska inflödet av patienter för att klara detta, förklarar Mikael Pennanen.

– Genom att öka kunskapen om diabetes och medvetenheten om problematiken kan vi förändra utvecklingen, säger Samra Mehmedovic Al-dujaily.

Typer av diabetes

Det finns olika typer av diabetes. Typ 1 och 2 är vanligast.

Typ 1: Vid typ 1-diabetes har kroppens egen produktion av insulin helt upphört. Orsaken är okänd.

Typ 2: Beror antingen på att kroppen inte producerar tillräckligt med insulin eller att kroppens celler förlorar sin insulinkänslighet. Ärftlighet, övervikt, inaktiv livsstil, stress och hög ålder är orsaker.

Källa: Svenska Diabetesförbundet

sv