Malmö stad

Adam Mårtensson söker tillsammans med sin kollega Frea Veitch, till vänster, upp seniorer i Malmö för att berätta om mötesplatserna. Foto: Sanna Dolck Wall.

Senioruppsökaren Adam river barriärer

Han ville jobba mer med människor än med lax och högrev. Därför omskolade sig Adam Mårtensson från kock till socionom. Nu arbetar han som äldrepedagog inom hälsa, vård och omsorg i Malmö.
– Det känns kul att kunna riva barriärer och få fler seniorer att hitta till oss.

Inom hälsa, vård och omsorg finns många olika yrken och uppdrag. Att vara äldrepedagog innebär bland annat att planera och samordna olika aktiviteter på mötesplatserna, gärna på ett sätt som gör besökarna delaktiga. Äldrepedagogerna ska också bidra till att mötesplatserna blir en naturlig del av närområdet, exempelvis genom uppsökande arbete. Just det uppsökande arbetet har Adam Mårtensson arbetat mycket med.

– Jag började 2022 som äldrepedagog och var runt på flera mötesplatser. I somras utlystes ett projekt för att utveckla den uppsökande verksamheten, där jag och min kollega Frea Veitch fick tjänsterna som projektmedarbetare berättar Adam Mårtensson.

Projektet syftade till att ta fram strategier och metoder för att nå de personer mötesplatserna inte når ut till idag. För att ta reda på hur de kunde nå ut bättre gav sig Adam och Frea ut för att träffa seniorer i Hermodsdal, Lindängen och Nydala. Vid sex tillfällen stod de utanför matbutiker och inledde samtal med totalt 137 seniorer.

– Vi märkte att det finns olika barriärer, såväl psykiska, fysiska som språkliga, som hindrar en del från att ta sig till mötesplatserna. Närheten är också viktig. Ju längre bort du bor från en mötesplats, desto färre känner till dem, säger Adam Mårtensson.

Med dessa nyvunna insikter testade Adam och Frea olika aktiviteter och insatser, bland annat yoga på arabiska. Det visade sig vara ett utmärkt sätt att nå ut till arabiskspråkiga kvinnor. De arrangerade också ett språkanpassat event under rubriken ”Möt mig i hälsans tecken”. På plats fanns tolkar för arabiska, somaliska, serbo-kroatiska och bosniska. Stora delar av enheten för hälsa och förebyggande var på plats och berättade om sin verksamhet och vad man erbjuder för insatser och stöd, liksom primärvården.

– Jag trodde att det skulle komma en handfull personer. Men det var kö innan vi hade öppnat dörrarna. Det kom 134 personer! Då fick jag nypa mig lite i armen, säger Adam Mårtensson.

Utifrån projektet, som nu är avslutat, har Adam och Frea skapat ett metodstöd till samtliga mötesplatser i staden. Under året testar nu mötesplatserna olika sätt att nå ut. Klart är att alla mötesplatser ska jobba uppsökande utanför matbutiker.

– Vi kommer också att flytta ut i parker och andra offentliga platser för att synas mer, så att de som behöver social samvaro ska upptäcka oss, förklarar Adam Mårtensson.

Han framhåller betydelsen av det mellanmänskliga mötet.
– Det är något speciellt med det direkta mötet på platserna där seniorerna är. När de har träffat och lärt känna oss lite känner de sig tryggare att besöka oss.

Sedan projektet med den uppsökande verksamheten tog slut har Adam börjat som samordnare och utvecklare av konceptet Seniorens hus. Idén med Seniorens hus är att kunna få information, hälsofrämjande insatser och sociala aktiviteter på samma ställe. Seniorens hus finns idag på Seniorum och Tuppen och är ett samarbete mellan mötesplatserna, vårdcentraler och andra verksamheter inom Malmö stad.

– Här ska besökaren få hjälp, råd och stöd utifrån ens eget behov. Det ska vara en naturlig samlingsplats och arena för stadens seniorer.

Hur hamnade då Adam som äldrepedagog inom Malmös hälsa, vård och omsorg? Efter utbildningen till socionom fick han jobb som biståndshandläggare på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

– Men jag kände att det var tufft att ta beslut om människors liv. Jag fick sedan en tjänst som äldre­pedagog på mötesplats Ignis. Och där landade jag rätt. Som äldrepedagog kan jag jobba förebyggande och vara en stöttepelare i seniorers dagliga liv.

Som samordnare och utvecklingsansvarig för Seniorens hus kan Adam balansera sin sociala roll, som kan bli intensiv, och även dra sig tillbaka och jobba mer strategiskt.

Men samtidigt trivs han med att få jobba med både den uppsökande och operativa verksamheten på mötesplatserna, med föredrag, fika, nätverkande med mera.

– Vi möter människor mitt i deras liv. Ofta anförtror de oss med problem och funderingar de har. Det är fantastiskt och många jag träffar säger spontant ”Wow, vilket roligt jobb du har.” Jag kan bara hålla med, ler Adam.

Text: Lars Wirtén.

sv