Kronprinsen

Regementsgatan 52—54, Mariedalsvägen 32 m fl

Byggår: 1959—61
Arkitekt: Thorsten Roos
Byggherre: Hugo Åberg

Kronprinsen

På platsen låg tidigare kasernområdet för Kronprinsens husarer, vilket har gett byggnaden dess namn. 1927 lades regementet ner och de kvarvarande byggnaderna innehöll olika verksamheter innan de revs 1957. Kronprinskomplexet utgörs av fem skivhus med en sammanhängande bottenvåning.

Höghuset, som har 27 våningar och är 75 meter högt, kläddes med keramiska plattor i olika blå nyanser. Inspirationen till husets höjd och utformning kom från amerikanska skyskrapor och Pirellibyggnaden i Milano. De övriga fasaderna är däremot av betongelement, ett resultat av Åbergs nära samarbete med Skånska Cementgjuteriet. Den varierade färgsättningen av balkongnischerna är ursprunglig.

Tanken med Kronprinsen var att det skulle bli en stad i staden. Därför fanns förutom bostäder och kontor också restauranger, läkarmottagning, kyrka, tennis- och bowlinghall samt inte minst ett inomhustorg med butiksgator. I det underliggande garaget fanns full service för bilen. Från översta våningen i höghuset sändes intern-TV fram till 1980-talet.

Kronprinsen är ett av de viktigaste landmärkena i Malmö och till såväl form som innehåll en manifestation av det moderna. Med sina rena linjer och skarpskurna profil är huset ett uttryck för en rationell tanke driven till sin spets och det utgör modernismens höjdpunkt i Malmö. /BP, TT

Senast ändrad: