Kulturarv Malmö A-Ö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

Bruch, Ricky 1946-2011

Han har kallats både renässansmänniska och komplett galning. Få, om ens någon, i den svenska idrotten har varit mer karismatisk och extrovert än Björn Rickard Bruch. I en jämförelse med andra svenska utåtriktade och frispråkiga idrottsmän som Frank Andersson, Patrik Sjöberg eller Zlatan Ibrahimovic påminner de närmast om ljummen mellanmjölk.

Men man skall inte glömma att han i första hand var en fantastiskt duktig friidrottare med diskus som specialitet. Meritlistan är imponerande: 13 svenska SM-guld i diskus och kulstötning, EM-silver i diskus 1969, EM-brons i diskus 1974 och OS-brons i diskus 1972. En sommardag 1972 lyckades han på DN-galan tangera Jay Silvesters världsrekord i diskus på 68,40 m .

Diskus var nu inte den enda sport som Ricky Bruch ägnade sig åt. Med sin stora muskelfyllda kropp tävlade han även i tyngdlyftning, styrkelyft och bodybuilding. Grenar som kräver en stor kroppshydda och där han aldrig förnekade att han hjälpte muskelbyggandet på traven med både tillåtna och otillåtna medel.
 
Att tänja på gränserna mellan det tillåtna och förbjudna var något som verkade tilltala Ricky Bruch. Ibland med ett mycket gott syfte. På 80-talet la han mycket tid och energi på att få ut vännen och diskusstjärnan Wolfgang Schmidt ur Östtyskland. En spännande historia där Schmidt till slut fick komma över till Västtyskland.

Ricky Bruch

Eftersom diskus är en OS-gren, och under Ricky Bruch aktiva tid strikt amatöristisk, sysselsatte han sig i en rad andra branscher. Påfallande ofta inom kulturområdet. Han har skrivit en självbiografi och en diktsamling. 1971 kom han ut med skivan "Mig fångar ingen brud". Några filmer medverkade han också i. Mest uppmärksammad blev han nog som Labbas i Ronja Rövardotter. Han gjorde även film med Bergman. Ja, inte Ingmar alltså, utan med dottern Anna i den lite mer lättklädda genren.

2011-11-09  /  Jan Olsson, Stadsbiblioteket

Litteratur

Bruch, Ricky, Gladiatorns kamp. 1990
Bruch, Ricky m fl, Kvinnlig figurträning, 1980
Bruch, Ricky,  Själ och kropp. 1975

Film

Själen är större än världen

Musik

Kvart i 2 dansen

Internet

The Internet Movie Database

Senast ändrad: 2016-04-04 15:45