Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

William S Burroughs på kort besök i Malmö

William S. Burroughs

Så  här beskrivs 50-talets Malmö i romanen “Den nakna lunchen" av William S Burroughs (1959, svensk översättning 1978):
 
"Och USA-tristessen sluter sig om oss som ingen annan tristess i världen kan det, värre än Anderna, höga bergsstäder, kall vind ner från vykortsbergen, tunn luft som döden i halsen, Ecuadors flodstäder, malaria grå som junk under en svart Stetsonhatt, mynningsladdade hagelgevär, gamar som rotar genom de gyttjiga gatorna — och det som slår emot en när man stiger av Malmöfärjan (sponken är skattefri på färjan) i Sverige slår omedelbart all den där billiga, skattefria spriten ur kroppen på en och gör en totaldeppad : bortvända ögon och kyrkogården mitt i stan (varenda stad i Sverige verkar vara byggd runt en kyrkogård) och inget att göra på eftermiddagen, inte en bar inte en bio och jag rökte upp min sista reefer på gräs från Tanger och jag sa: - K E, låt oss gå raka vägen ombord på den där färjan igen."
 
Att vid en första och enda betraktelse uppfatta Malmö som en helt och hållet grå och trist stad, och därför direkt sätta sig på båten tillbaka till Köpenhamn är en berättelse värdig den som har kallats en förgrundsfigur inom beatgenerationen. Burroughs "Den nakna lunchen" beskrivs som en vildsint, hallucinatorisk roman om begäret efter droger, pengar, makt och erotik.

  
 2010-02-05  / Göran Schmitz, Stadsbiblioteket

Litteratur

Burroughs, William S, Den nakna lunchen, 1978.
Burroughs, William S, Naked lunch, 2005 (ny utg.).

Senast ändrad: 2016-04-04 15:48