Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

Gagarin i Malmö

Jurij Gagarin 1961

Jurij Gagarin 1961

"Hundratusen för Gagarins tankar! Åh, vad jag spekulerade över ryssens känslor, när han poserar däruppe för lokalpressens fotografer!"
 
Den som spekulerar är författaren Jacques Werup som en dag på sextiotalet råkar komma förbi brandstationen och blir åsyna vittne till när världens första människa i rymden, Jurij Gagarin, utses till heders-brandman i Malmö. Kosmonauten får en liten hjälm på huvudet och hissas sedan i den vita snorkelstegbilen — brandchefens stolthet — "tjugo meter upp i den malmöitiska atmosfären", som Werup uttrycker saken.
 
Så här var det. Jurij Gagarin besökte Malmö den 4 mars 1964. Han bodde på hotell Arkaden, besökte snabbköpet på Nydala torg, dansade på Amiralen men ett bombhot ställde in besöket på varuhuset Domus vid Triangeln.
 
Om Jurij Gagarin finns mycket att säga, men det får andra göra. Här nöjer vi oss med att konstatera att han föddes 1934 i Klusjino nära Gzjatsk i dåvarande Sovjetunionen — staden skulle senare byta namn till "Gagarin". Den 12 april 1961 blev Jurij Gagarin den första människan i rymden. Det vetenskapliga värdet av händelsen var stort, det symboliska förmodligen större. Sovjet syntes plötsligt starkare än USA; kommunismen, inte den demokratiska kapitalismen, ledde utvecklingen in i framtiden.
 
Kosmonauten Jurij Gagarin — som skulle representera kollektivet i det socialistiska systemet — nådde individuell stjärnstatus och tilldelades hederstiteln Sovjetunionens hjälte. Han omkom i en flygolycka 1968.
 
2011-07-05  / Bo Gentili , Stadsbiblioteket

Litteratur
 
Gagarin, Jurij, Människan i världsrymden. Den förste kosmonauten om gränser och villkor för världsalltets erövring. 1970.
 
Werup, Jacques, Hemstaden — min malmöhistoria. 1981.

Senast ändrad: 2016-04-04 16:35