$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Malmö Mekaniska Tricotfabrik (MMT)

Äldre fotografi på sömmerskor vid ett bord.

En av staden trikåpionjärer. Som var tidigt ute med industriell trikåtillverkning och initierade spännande samarbeten inom konst och design.

Trikåindustrins banbrytare

En av trikåindustrins banbrytare i landet var direktör Michael Henriques, som år 1892 grundade Malmö Mekaniska Tricotfabrik (MMT). Verksamheten bestod till en början av tillverkning av underkläder. I lokaler på Lilla Kvarngatan arbetade 35 personer med industriell tillverkning av trikå. Ett mjukt, lätt elastiskt tyg som antingen stickas, virkas eller tillverkas i speciella trikåvävningsmaskiner. Sådana vävningsmaskiner användes på MMT. 1892 fanns det 20 stycken på fabriken.

Ny fabrik 1898

Snart behövde rörelsen utvidgas och en tomt vid Rönneholmsvägen köptes in. Här byggdes en helt ny fabriksbyggnad år 1898. De anställda uppgick detta år till 156 personer: 7 män och 149 kvinnor. 41 av de anställda var under 18 år. Vid denna tid fick barn som fyllt tolv år arbeta 6 timmar om dagen med fabriksarbete.

Stor expansion och fler produkter även i andra material

MMT expanderade sakta men säkert. Vid tiden för andra världskriget räknades företaget till de stora textilindustrierna i Malmö med över 500 anställda. Strumpor var nu en av huvudprodukterna med en produktion av över en miljon par per år. Det tillverkades också underkläder för både vuxna och barn, mössor, koftor, klänningar, jumpers, schalar och flera andra klädesplagg i bomull, ylle och silke.

Samarbete med Katja Geiger

1954 initierade företaget ett samarbetade med designern Katja Geiger som kom att vara i 20 år. Katja var uppvuxen i det skånska brukssamhället Skromberga-Ekeby utanför Bjuv och hade i slutet av 1940-talet gjort sig ett namn i USA som modedesigner med egna klädkollektioner under namnet Katja of Sweden. Hennes idé var att tillverka bra kläder som de flesta skulle ha råd med.

Katjas kläddesign inspirerades av svensk möbeldesign, och var mycket nyskapande för sin tid. Kläderna skulle vara bekväma och lättskötta och tillverkades oftast i ull- eller bomullsjersey. I kollektionerna för MMT arbetade hon tillsammans med flera kända konstnärer som Sven Fristedt och Carl Johan De Geer.

  • Smitt, Rikard, Malmöföretagen — förr och nu, 2007
  • MMT. Malmö Mekaniska Trikåfabrik
  • MMT:s trikåbok. MMT 50 år, 1942
  • Bodin, Ann-Christine, Trettio kvinnliga textilarbetare i Malmö, 1973
  • Geiger, Katja, Katja of Sweden. Mode och design utan gränser. En biografi, 2000
  • Asp, Jenny, Katja of Sweden. Om framväxten av en ny klädfilosofi för den moderna kvinnan, 1998
sv