Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

Hector El Neco

Hector El Neco

Nils Sture Hector föddes den 10 april 1900. Hans fader var den i visan omsjungne Lektor Hector Sector, filosofie doktorn och tillika stadskemisten David Stefan Hector. Fadern umgicks med dåtidens kända amatörtrollare, bland andra Baron Cederström och  Hazze Z.
 
Redan i tidiga år växte Hector El Necos intresse för magikens värld fram. Pappan översatte och bearbetade Hopkin´s bok Magic som fick det svenska namnet Magiens värld och omarbetade och moderniserade — liksom senare också sonen — professor Hoffman´s Trollkonsternas bok. Nils allra första framträdande inför publik skedde i helt egen regi år 1917, när han gick i andra ring på Latinskolan i Malmö. Nils bokade aulan för den hiskeliga summan av 25 kronor. Det blev utsålda hus med 500 elever, som var och en betalade 25 öre. Nettot blev således 100 kronor, vilket var ett fantastiskt gage på den tiden!

Det var dock inte trolleri som hägrade, utan Nils ville bli advokat. Därför juridikstudier i Lund, med växlande framgång. Magiken tog snabbt överhand. Pappan Lektor Hector konsulterades och tyckte till: "Det är bättre du blir en bra trollkarl än en dålig advokat!" En av lärarna vid fakulteten drog till med: "... och egentligen är det ju ingen större skillnad på de båda yrkena. I båda fallen gör man svart till vitt — eller är det tvärtom?"

Nils hade ett stort konstintresse och beundrade de stora mästarna, speciellt den spanske konstnären El Greco. En av studiekamraterna kom på artistnamnet Hector El Neco, en travestering på El Greco. Sin artistpremiär begick Nils 1924. Det var i den magnifika Riddarsalen på Lorry i Köpenhamn. Succén var given! El Neco blev snabbt ett begrepp, såväl i Köpenhamn som i Skåne. Han skaffade sig en assistent — Madame Elca — som också blev hans hustru. Hon uppträdde även som medium och med egna trolleriprogram under artistnamnet Karadja.
 
Vid ett av Hectors bejublade gästspel i Malmö råkade Ernst Rolf av en händelse se honom uppträda. Rolf utbrast spontant: "Han är min! Han är min! Han är ju lika bra som jag själv. Jäkla tur att han inte kan sjunga!" Rolf som var mycket medveten om sin egen förträfflighet sägs senare i livet ha yttrat: "Ärligt talat finns det mycket få människor i det här landet som kan trollbinda en publik flera timmar i sträck. Det är i stort sett bara jag — och så Hector El Neco, förståss!"
 
Från 1928 och fram till 1931 arbetade de tillsammans och man får nog säga att Hector El Neco var den store publikmagneten, ytterligt skicklig som han var. Naturligtvis jämfördes han många gånger med sin internationellt ryktbare kollega Houdini. 

Hector El Neco, autograf

Efter tiden med Rolf samarbetade Hector bland annat med Karl Gerhard. Det blev 64 fullsatta föreställningar på Chat Noir i Oslo — succé pyramidial! Turnéer följde i Finland, Baltikum, Danmark och naturligtvis lade Hector hela Sverige för sina fötter. Varje föreställning avslutades alltid på samma sätt: "Högt ärade publik! Då jag i afton givit er en glimt in i Drömmarnas Land och nu åter tillsluter förlåten till Det Förborgades Värld har ni fått många problem att fundera över! När en människa inte längre undrar, frågar och leker — då är hon färdig med livet!"

Nils Hector -  trollkarlen och magikern Hector El Neco - dog 1965.
    
2011-09-05  /  Lars Hector, Malmöitisk festmogul

Litteratur
 
Nilsson, Christer, Trollare och andra underhållare. 1990.
Råde, Lasse, Trollkarlarnas bok. 2001.
 

Böcker av Hector El Neco:

Trettio trolleritricks och tidsfördriv. 1941.
52 förbluffande kortkonster. 1942.
Trolleritricks för scen och salong. 1943.
Trettio förbluffande kortkonster. 1950.
Simsalabim. 1963.

Senast ändrad: 2016-04-04 16:41