Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

IFK Malmö

IFK Malmö

IFK Malmö på väg till allsvenskan 1928

I Stockholm 1895 startade läroverkseleven Louis Zettersten Idrottsföreningen Kamraterna. I både Finland och Sverige hakade i rask takt andra unga läroverkspojkar på trenden och en rad kamratföreningar bildades. I Malmö såg IFK dagens ljus den 23 april 1899 då några elever på Malmö Latinskola startade den kanariegula föreningen.

Tidigt var friidrotten det stora glädjeämnet med IFK-are som tog OS-brons både i Stockholm 1912 genom Emil Magnusson, diskus, och Antwerpen 1920 genom Bo Ekelund, höjdhopp.

Fotboll kom sedan att bli den ledande idrotten och IFK var ett av lagen när allsvenskan startade 1924. Den största sportsliga framgången kom 1960 då laget kom på andra plats i allsvenskan. Eftersom laget låg etta under sommaruppehållet det året fick man representera Sverige i Europacupen. Efter väntad vinst mot IFK Helsingfors i första omgången slog man sensationellt ut CDNA Sofia från Bulgarien innan österrikiska Rapid Wien i kvartsfinalen blev för svåra. Efter detta har fotbollslaget åkt hiss mellan divisionerna och har nu inte bara MFF utan ofta en hel radda malmölag framför sig i staden.

IFK Malmö

Efter fotbollens framgångar på 50- och 60-talet var det så handbollen som gladde ”di gule” under 70-talet. Säsongen 73-74 vann IFK allsvenskan men i slutspelet föll ”Bobban” Andersson och co knappt mot Hellas. På senare år har ungdomsverk- samheten prioriterats.

Upp och ner har det alltså varit i IFK Malmös över hundraåriga historia. Ett av Kamraternas största och märkligaste ögonblick kom under fotbolls-VM 1958. När Västtyskland ställde upp för premiärmatch på nybyggda Malmö stadion var det till publikens stora förundran IFK Malmö som stod på andra sidan mittlinjen. Visserligen var de gula tröjorna fyllda med argentinska spelare, men i alla fall. Domaren tyckte att Argentina och Västtyskland hade tröjfärger som var allt för lika. Inget av lagen hade reservtröjor med sig så vaktmästarna fick rota runt i stadions inre och de gula IFK-tröjorna föll domaren i smaken.

2014-02-12 / Jan Olsson, Stadsbiblioteket

Senast ändrad: 2018-08-21 10:48