Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

IK Sparta

Vart fjärde år hålls olympiska spel. Under några veckor riktas blickarna mot idrottare från hela världen som tävlar om att stå högst på prispallen. För Sverige har brottning varit den gren som genom åren genererat flest guldmedaljer i spelens historia. Av 28 svenska brottarguld har lilla IK Sparta i östra Malmö tagit hem hela 5 stycken, alla i den antika stilen. Ett fenomenalt facit.

Sadelmakare Olof Olofson var trött på ungdomens syndiga och dåliga leverne. Under en resa till Köpenhamn hittade han vad han sökte och den 8 januari 1904 drog han igång IK Sparta. Tanken var bland annat att de så kallade Backabusarna från Kirsebergs arbetarklass skulle få en meningsfull fritid i idrottsklubben. Träningarna kom till en början att förläggas till Rörsjöstadens brandstations gymnastiksal.

I IK Sparta har alltid brottning varit den framgångsrikaste sektionen. Men en rad andra grenar som tyngdlyftning, boxning, cykel och fotboll har också utövats. Inom fotbollen fanns ett nära samarbete med Malmö FF som vid några tillfällen stöttade ekonomiskt.

Gustav Freij slår ett krysstag

Inom brottningen blev den så kallade spartastilen känd som offensiv och publikfriande. Flera stora brottarprofiler kom fram under den första halvan av 1900-talet. Störst av alla var Calle Westergren som tog 3 OS-guld i 3 olika viktklasser i 3 olika olympiska spel — 1920, 1924 och 1932. På andra sidan världskriget dyker så nästa spartagigant upp, Gustav Freij. Även han lyckades med konststycket att ta hem 3 olympiska medaljer i 3 olika spel — guld 1948, silver 1952 och brons 1960.

På senare tid har det publika intresset för brottning minskat, annat var det på 50- och 60-talet. Ishockeyn hade ännu inte etablerat sig i Malmö som stor publiksport. Under vinterhalvåret kunde klubbmatcherna mellan Sparta och Enighet dra flera tusen åskådare till Amiralen.

2011-09-24 / Jan Olsson, Stadsbiblioteket

Senast ändrad: 2017-10-26 10:44