Kämpa Malmö

Den 8 mars 2014, efter en nattlig feministisk Ta natten tillbaka-demonstration attackeras feminister av beväpnade nazister på Möllevången. Fyra personer misshandlas och blir allvarligt skadade och händelsen rubriceras som mordförsök. Dagen efter bekräftar nazistiska Svenskarnas Parti sin inblandning i händelsen. Efter nazistattacken på internationella kvinnodagen utlyser nätverket Skåne mot Rasism en demonstration en vecka efter händelsen den 16/3 under parollen Kämpa Malmö - Antifascism är självförsvar. Även parollen Kämpa Showan används då MFF-supportern Showan Shattak, känd för sitt antirasistiska engagemang, var den som blev mest allvarligt skadad och som vid tidpunkten för demonstrationen fortfarande ligger nedsövd. 

I ett pressmeddelande skriver nätverket Skåne mot Rasism: "Det handlar inte bara om de sex nazisterna på Möllan. De senaste tio åren har 14 personer dödats av nazister i Sverige. Samtidigt tar allt fler nazister och rasister plats i kommuner och riksdag. Högervindar i Europa ger luft åt fascistiska organisationer både på gatorna och i parlamenten. Vi står upp för de som kämpar i Sverige, i Ungern, i Ukraina och i Grekland. Det är hög tid att ta hotet från nazister och fascister på allvar."

Omkring 10 000 personer deltog i demonstrationen och det breda deltagandet omfattade Malmöbor i alla åldrar och från olika politiska grupper. Även Malmö Fotbollsförenings supporterklubb MFF-familjen deltog. Fackföreningar från både Sverige och Danmark var också närvarande. De 10 000 deltagarna i Kämpa Malmö-demonstrationen gör denna till en av de största demonstrationerna i Malmös historia. Den går att jämföra med Möllevångskravallerna 1926 där cirka 15 000 personer beräknas ha berörts av upproret. Den breda mobiliseringen gör Kämpa Malmö till uttryck för en bredare antirasistisk rörelse i Malmö och i Sverige.

2016-06-22 / Jennie Gustafsson, Stadsbiblioteket

Litteratur

Rasmussen, Andreas, Ingen jävla hjälte. 2016
Waldenström, Josefin, #kämpamalmö. 2015