Malmöflickorna

Malmöflickornas logotype

Likt många balter fick den estniska gymnastiklärarinnan Leida Leesment fly över Östersjön under andra världskriget. Hon hamnade i Stockholm och kom i kontakt med sin landsman Ernst Idla, grundare av Idlaflickorna. Leida Leesment tog med sig idéer från Ernst Idla och hans läromästare Rudolf Bode när hon flyttade till Malmö. Där träffade hon Dagmar Lindvall som ledde föreningen Raska flickor. Dagmar och några av hennes kompisar värvades av Leesment och tillsammans bildade de Malmöflickorna 1954.

Röd boll

Malmöflickornas idrottsfilosofi verkar i en historisk nordeuropeisk anda. Tävlandet har varit sekundärt och i princip lämnats över till andra föreningar. Färdigheterna visas upp på galor och shower. Det är estetik, koordination, kroppens rörelse, kreativitet och glädje som lägger grunden i en egenutvecklad rörelsekultur, allt efter gymnastens utveckling och mognad. Till sin hjälp har man ett fåtal redskap som band och sjalar. Men det är framförallt konsterna med de röda bollarna som blivit Malmöflickornas signatur.

Genom åren har Malmöflickornas uppvisningar varit hett efterfrågade över hela världen. Givetvis på en rad olika gymnastikgalor. Men de har också deltagit vid invigningar av olympiska spel, världsmästerskap i fotboll och Eurovision Song Contest. På sextiotalet var de i USA och medverkade ett flertal gånger i The Ed Sullivan Show och på Caesar's Palace i Las Vegas.

Tack vare den gymnastiska grunden med fysik och koreografi i kombination med musik har de också blivet en intressant samarbetspartner för Malmö Opera och Musikteater. Flickorna har deltagit i en rad uppsättningar och några har fortsatt in i liknande branscher.

2015-01-26 / Jan Olsson, Malmö stadsbibliotek

Litteratur

Bolletinen
Hallström, Bo, Malmöflickorna 40. 1994
Hörlin, Katarina, Malmöflicka ut i fingerspetsarna. 1995
Ligneman, Katja, Malmöflickorna 50 år : 1954-2004. 2004
Malmöflickorna
Singh, Dharam Pal, Malmöflickorna, ett kvinnligt ledarskap. 1998
Skånsk idrotts historia : årsbok. 2004

Länkar

Malmöflickorna