Poesidagarna

Poesidagarna 1

Foto: Louise Nessim

De internationella poesidagarna levde upp till sitt namn. Mellan 1987 och 2006 framträdde inte mindre än trehundrafyrtioen poeter från sjuttio länder på Malmös estrader. Från nytända stjärnor på poesihimlen till världsberömda lyriker, varav fem nobelpristagare. Seamus Heaney (Irland), Czeslaw Milosz (Polen), Octavio Paz, (Mexiko), Derek Walcott (Saint Lucia) och Wole Soyinka (Nigeria). Listan innehöll även många svenska författare och författare i exil i Sverige.
 
Poesigeneral var Lasse Söderberg som vid sidan av sitt eget författarskap har översatt och introducerat en imponerande mängd poeter för svenska läsare. Utan hans välfyllda adressbok skulle arrangemanget knappast ha varit möjligt.
 
Programhäftena berättar om happenings, paneldiskussioner, samtal och uppläsningar i olika former. De fantasieggande programrubrikerna lånades från diktverk. "Någon närmar sig i mockasiner. Det kan inte vara haren." från Werner Aspenströms "Litania" är ett exempel. Grundtanken var att poesin skulle göras mindre högtidlig och att malmöborna skulle kunna möta de hitresta gästerna på helt oväntade ställen i stan. Improvisation, spontanitet och lekfullhet premierades. Här fanns ingen plats för det pretentiösa eller officiösa.
 
I den lilla tebutiken Five O´Clock på Skomakaregatan bjöd brittiska, indiska och kinesiska författare på välbryggda diktblandningar. På restaurang Möllan deklamerades poesi medan rätterna serverades och vinet avsmakades. Nattliga diktpass på Gregers antikvariat på Helmfeltsgatan hjälpte till att skapa den speciella stämningen. Barer, caféer och gallerier användes till mindre program. De stora evenemangen hölls på Konsthallen, Malmö Dramatiska Teater och Malmö stadsbibliotek.
 
Språkproblemen löstes med skådespelare från stadens teatrar. Christian Fex tillhörde de trogna följeslagarna. Skådespelarna läste översättningar som Lasse Söderberg till stor del stod för.
 
Musiken var viktig på poesidagarna. Drömorkestern med Lars Holm, Dan Gisen Malmquist, Börje Sandqvist och Frans Sjöström spelade folkmusik, jazz och klassisk musik ofta hämtad från författarnas hemländer. Poeter med musikaliska talanger spelade piano. Flamenco och tangokvällar ingick i utbudet.

Internationella poesidagarna

Eldslukare, jonglörer och trollkarlar bidrog till underhållningen. Inbjudna konstnärer stod för scenografi eller anordnade utställningar i anslutning till programmen. En stab av medarbetare satt i redaktionen för de årliga antologierna eller tog hand om praktiska göromål. Tidningar runtomkring i landet bevakade arrangemanget. Poesigeneralen intervjuades. Poeterna porträtterades. Många positiva röster kom till tals i artiklarna men med tiden även en del kritiska. Varför så få unga poeter? Varför så få kvinnliga lyriker?
 
Den tjugonde årgången blev den sista. "Nedläggningsbeslutet var på inget vis dramatiskt. Efter tjugo år kan man väl lätt hamna i en viss rutin. Årets tema är ju ´gamla män´ och till dem hör jag numera själv. Föreningen Poesidagarna kommer att finnas kvar och fortsätta med enstaka tillfälliga program", förklarade den då sjuttiofemårige poesigeneralen i Sydsvenskan den 17 maj 2006.

2008-10-24 /  Suzanne Mortensen, Stadsbiblioteket

Litteratur
 
De internationella poesidagarna placerade Malmö på den lyriska världskartan. Vad finns kvar av arrangemanget? Ellerströms förlag gav ut en rad böcker i samband med poesidagarna. Fredrik Gertten och Lars Westman gjorde filmen Poesigeneralen som visades på biografer och på SVT. Allt finns i Malmö stadsbiblioteks samlingar.
 
Poesidagarnas antologier

Poeterna själva. 1989
Årets poeter. Vägen genom P. 1990
De levande orden. 1991
Poesin rör sig. 1992
Förundras icke, om poeten skriver. 1993
Drömmen andas i gräset. 1994
Hjärtat i munnen. 1995
Man får gå halvgalen en dag till. 1996
Som lyktsken i en gruva. 1997
Jag ger havet en dikt och får i gengäld en snäcka. 1998
Vind med fåglar som jag är okunnig om. 1999
Stoffet, alltid lånat, ger vi åter. 2000
Jag tänkte alltid läsa långsamt för dig. 2001

Film och böcker om Lasse Söderberg

Poesigeneralen. En film av Fredrik Gertten & Lars Westman. 2002
En uppslagen telefonkatalog i Brasiliens urskogar. En bok om Lasse Söderberg. Redaktörer Lars Gustaf Andersson & Anders Mortensen. 2007
Söderberg, Lasse, En vinter på Ibiza. 2008
Fredagsbarnen. Gnistan, sången och syskonskaran. Redaktörer Marie Pettersson & Erik Magntorn. 2007