Wilmer X

Foto på Wilmer X från 1980

Bandfoto från 1980.

Minnesplaketten på Pildammsskolan läser: "Wilmer X. På denna skola skrevs ett kapitel i svensk rockhistoria den 7 april 1978 då Wilmer X under ett något annorlunda namn gav sin första konsert." Och det något annorlunda namnet var Wilmer Pitt, som dock inte blev långvarigt när skivkontrakt hägrade. Bandet första uppsättning bestod av Nisse Hellberg (sång, gitarr och huvudsakliga låtskrivare), Clas Rosenberg (sång och bas), Jalle Lorensson (munspel) och Mats Thorin (trummor) och av dessa är det Hellberg och Lorensson som förblivit i bandet sedan starten.

Wilmer X 2003

Wilmer X 2003

Malmöbandets inledande gymnasiala musikattacker var starkt präglade av punk, amerikansk rhythm & blues, Bo Diddley och tidiga Rolling Stones. Influenserna kom med tiden att även inbegripa country, rockabilly och pop. Debutsingeln Sov min älskling och en mini-LP, med publikfavoriten En röd elektrisk gitarr, placerade snabbt in bandet bland de främsta av den nya vågen av svenska pop- och rockgrupper. Den första fullängds-LP:n hette Wilmer X och spelades in1981 på Svenska popfabriken i Klippan. Bandet kom därefter att släppa skivor på en nästan årlig basis oftast lanserade med intensiva turnéer. I och med dubbel cd:n Mambo feber 1991 fick Wilmer X sitt definitiva genombrott och dominerade Svensktoppen med den stråkdränkta balladen Vem får nu se alla tårar? Den hårda arbetstakten förde med sig att de blev ett av Sveriges populäraste liveband med en bred folklig förankring. 2005 fick bandet åter till ett publik- och kritikerrosat album i 13 våningar upp.

Mycket av materialet från Under hot och Tungt vatten översattes till engelska 1986 i ett försök att lansera dem utomlands. Försäljningen av dessa imponerade inte och man höll sig fortsättningsvis (bortsett från ett tredje misslyckat försök 1994 med Snakeshow) till svenska.

2008-06-23 /Jonathan Pearman, Stadsbiblioteket

Litteratur

Persson, Lennart. Wilmer X har anlänt, om man säger så ...(Feber ; 1991:3, s. 1-22)
Eriksson, Per. Nisse Hellberg i Wilmer X: tillbaka till rockens rötter (Mitt MKB 1998:4 s. 8-9)
Sjöblom, Micke, Historien om Nisse Hellberg & Wilmer X. 2014