Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

Åke Waldemar Larsson 1913-1995

Åke Waldemar Larsson, Malmö. 1993

Åke Waldemar Larsson var en genuin skildrare av Malmös äldre miljöer. Från 1950-talet och framåt dokumenterade Åke Waldemar — hans signatur — staden i otaliga målningar, flertalet i litet format. Särskilt intresserade han sig för de rivningshotade kvarteren kring Caroli kyrka och i Lugnet. Förutom en noggrann återgivning av gator och byggnader skildrar Åke Waldemar gärna folklivet kring hus och gårdar. Bildspråket är naivistiskt. Perspektivet är småfolkets, en kärv men ömsint vardagsrealism. 

Åke Waldemar Larsson, Möllevångstorget. 1987

Åke Waldemar Larsson föddes i Lund 1913, men kom tidigt till Malmö. Till yrket hantverksmålare, men konsten blev hans stora intresse. Under några år i början på trettiotalet studerade Åke Waldemar på Skånska Målarskolan . Han hade ett tiotal separat-utställningar i Malmö och fick stadens kultur-stipendium 1967.
 
Åke Waldemar Larsson arbetade i många olika tekniker; han tecknade med kol, blyerts och vaxkrita. Han målade i olja, akryl och gouache, samt gjorde också litografier och linoleumsnitt. Stadsmotiv varieras med landskap, stilleben och interiörer. Konstnären, som dog 1995, testamenterade hela sin samling om mer än 2000 egna verk till Malmö Museer. Hans önskan var att museet skulle sälja 20 procent av samlingen och av intäkterna bilda en fond för att kunna vårda resten och låta allmänheten ta del av konstverken.  
 
2010-06-28    / Bo Gentili , Stadsbiblioteket

Litteratur
 
Larsson, Åke Waldemar & Rosborn, Sven, Det försvunna Malmö. 1988.

Senast ändrad: 2016-04-07 09:39