Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

Mazetti

Foto på Mazetti

Foto Per-Jan Pehrsson

Vid slutet av 1800-talet var det flera danskar som kom över sundet för att starta företag i Malmö. En av dessa var Emil Nissen som år 1888 startade Malmö Choklad & Konkektfabriks Aktiebolag. Namnet Mazetti, som på italienska betyder "det lilla knippet", kom efter något år då Emil Nissen utökade sitt sortiment. Under detta varumärke tänkte han sälja ett knippe produkter.

Företaget växte starkt och var vid sekelskiftet den ledande chokladtillverkaren i Malmö med 240 anställda. Företaget tillverkade hundratals produkter men blev mest känd för sin Ögoncacao.

Emil Nissen upptäckte en dag att sekunda kakao såldes i Mazettis lösviktburkar. För att förhindra detta introducerades konsumentförpackad kakao i 100-gramspåsar med ett blågult band och rött sigill. Detta för att förhindra plagiat. Produkten lanserades 1904 med annonstexten "Se med Edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon". Produkten finns fortfarande i butikshyllan men nu med Fazer som tillverkare.

En burk ögoncacao

Under 1900-talet växte företaget till en av de största industrierna i Malmö. När företaget var som störst hade man ett tusental anställda och filialer över hela landet.

Få Malmöbor torde under årens lopp ha kunnat undgå den härliga doften från kvarteret mellan Skolgatan och Bergsgatan - en blandning av vanillin-socker, kakao och karameller. Vem minns inte det stora ögoncacaopaketet på fabrikens tak? Det användes också som luftbevakningstorn under 2:a världskriget.

År 1975 såldes fabriken till finska Fazer och 1992 lades tillverkningen ner i Malmö. Sedan 2006 finns Kulturhuset Mazetti i den gamla fabriksbyggnaden.

2008-12-02 Rikard Smitt, författare

Se även Malmö museers utställning Tidernas stad

Litteratur

Borg, Henrik, Antikvarisk dokumentation av Kvarteret Hjärpen. Innehållande industribyggnader för Malmö Choklad och Konfektionsfabriks AB/Mazetti/Fazer. 1998.
Georgsson, Lars-Olof, Han lanserade "cacaon med ögonen". Emil Mazetti. (Förf:s Pionjärerna i det skånska näringslivet, s. 31-34) 1995.
Sveriges handel och industri i ord och bild. Malmö. Afd. 1-4. 1903.
Smitt, Rikard, Malmöföretagen — förr och nu. 2007.
 
Film

En doft av choklad (Video & DVD). 2002.
Massor av choklad. 1961 - Filmarkivet

Senast ändrad: 2016-12-13 14:27