Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

Persson, Eric 1898-1984

Eric Persson

Hövding, enligt NE "en politisk ledare för en ganska liten grupp människor". Eric Perssons smeknamn kom att visa sig mycket passande. Hans politiska värderingar kunde ingen ta miste på och ledare var han för den lilla gruppen Malmö FF.  
 
Född 1898 och uppvuxen i ett arbetarhem på Torpgatan blev socialism och klassperspektiv något som han tog med sig in i omklädningsrummen. För Eric Persson var det tydligt vilka motståndarna var, både på och vid sidan av fotbollsplanen.
 
Men han var också humanist, folkbildare, innovatör och insåg tidigt vikten av både det lokala och det globala. Att utbilda fotbollstalanger hemmahörande i staden var ekonomiskt fördelaktigt och gav publiken en känslomässig närhet till laget. Men för att hitta nya impulser rekryterade Eric Persson ofta utländska tränare. Lag från utlandet lockades då och då till Malmö för träningsmatcher och MFF gjorde regelbundet turnéer utomlands. Det internationella utbytet var viktigt. För spelarna var det också en förmån att få se andra delar av världen. Folkbildaren Eric Persson var vid de tillfällena noga med att spelarna skulle se annat än bara hotell- och omklädningsrum.

På hemmaplan kämpade han hårt för spelarnas sociala och ekonomiska rättigheter. För honom var det självklart att spelarna skulle få ersättning i form av pengar för den tid de la ner på sitt fotbollsspelande. Något som till stora delar ogillades i det amatöristiska fotbollssverige. Till hemma-VM 1958 gick han i spetsen för att utlandsproffsen återigen fick vara med i landslaget.
 
Inför säsongen 1974 tar Eric Persson ett beslut som får stora konsekvenser för svensk fotbolls framtid. Han anställer den unge engelsmannen Bob Houghton som tränare för Malmö FF. Ingen annan enskild händelse har sedan dess haft så stor inverkan på fotbollen i Sverige.
 
Eric Persson dog 1984 och ligger begravd på S:t Pauli mellersta kyrkogård i Malmö.

2013-01-09 / Jan Olsson, Stadsbiblioteket

Litteratur

Persson, Eric, 50 år med MFF. 1960
Malmö fotbollförening 40 år : 24/2 1950 : minnesskrift / [redaktör: Eric Persson]. 1951
Sjöblom, Micke, Stolt och stark. 2013
100 år : till minne av Eric Persson. 1998

Senast ändrad: 2016-04-07 12:16