Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

Jean Sibelius 1865-1957

Foto på Jean Sibelius

Jean Sibelius

"Malmökonserten inhiberad /framför/ näsan på mig." Så skrev Jean Sibelius i brev till en vän på återresan till Köpenhamn den 16 juli 1914. Bakgrunden var följande: Till den stora Baltiska utställningen i Malmö var en aftonkonsert med den redan då världsberömde finske kompositören Jean Sibelius inplanerad den 4 juli. För att kunna infinna sig i tid tog Sibelius — som varit på turné i USA — båt från New York till Plymouth i England, sedan till Cherbourg i Frankrike och vidare till Hamburg, därifrån tåg till Kiel, tågfärja till Köpenhamn och slutligen färja till Malmö. För att här mötas av beskedet att konserten ställts in. Varför?

Finland var vid tiden ett så kallat autonomt storfurstendöme inom den ryska federationen. Den politiska situationen var spänd. Jean Sibelius betraktades närmast som en finsk nationalkompositör, tondikten Finlandia sågs som ett nationalepos. Kunde konserten uppfattas som en profinsk manifestation? Förmodligen fick arrangörerna i Malmö kalla fötter. Man ville inte stöta sig med den mäktiga grannen i öster varför konserten ställdes in. Istället hade man lagt in några korta Sibeliusnummer på den ryska musikdagen den 25 juni. Kompositören blev bestört men lät sig ändå nöja. Händelsen väckte emellertid finska protester.

Erik Tawaststjerna — Jean Sibelius biograf — menar att arrangörerna i Malmö visade onödig "skuggrädsla". År 1900, när stämningen mellan länderna var som mest infekterad, hade Helsingfors Filharmoniska orkester uppträtt vid Parisutställningen utan att ryssarna satte sig på tvären. "Varför skulle de ha gjort det nu, när den världsberömde Jean Sibelius — storfurstens av Finland undersåte, som dirigerat egna verk i Petersburg och Moskva — ärnade ge glans åt Baltiska utställningen med en egen konsert?"

Det skulle dröja tio år innan Jean Sibelius återvände till Malmö. Men den 5 oktober 1924 dirigerade han Köpenhamns filharmoniska orkester i sin egen första symfoni i e-moll på Hippodromteatern. Finland var då en självständig nation.

2013-10-01  /  Bo Gentili, Stadsbiblioteket

Litteratur

Sibelius, Jean, Dagbok 1909-1944. 2005.
Strömberg, N. G., Anteckningar över musiklivet i Malmö 1820-1928. 1929.
Tawaststjerna, Erik, Jean Sibelius. Åren 1904-1914. 1991.

Senast ändrad: 2016-04-07 12:41