$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Möllevången

Möllevångstorget.

I slutet av 1700-talet uppförde Frans Suell Möllevångsgården i och runt nuvarande Folkets Park.

En slags brunnsinrättning anlades där det konserterades och artificiella hälsovatten som Carlsbader, Selter, Spa och Emser inmundigades.

Idag ligger "Far i hatten" i stort sett på samma plats. DJ:s och liveband spelar musik och i glasen hittar vi pilsner, porter eller välhumlad IPA.

På ett par hundra år har vi förflyttat oss från finmöllan till folkmöllan.

Historik

Under 1500-talet bestod Möllevången mest av åkermark för bland annat tobaks- och rapsodling. Området gick då under namnet Östervången. Ett flertal möllor fanns där och gav namn till den nya stadsdelen.

Industraliseringen

Konturerna av det Möllevången vi känner idag startade i samband med industrialiseringen runt sekelskiftet. Möllevångstorget och Bergsgatan anlades i början av 1900-talet och där byggdes ett flertal industrier för exempelvis bleckvaror, skor, livsmedel, konfektyr, gummi, barnvagnar och cyklar.

De som arbetade i industrierna måste ha någonstans att bo så följaktligen byggdes bostäder i intilliggande kvarter. Arbetarbostäder som var modernare än i centrala Malmö.

Ett kvarter för arbetarna

De många arbetarna i kvarteren har också gjort Möllevången och dess omgivningar politiskt rödfärgat. Här startar eller slutar första maj-tågen. Demonstrationerna runt statyn Arbetets ära på Möllevångstorget har varit oräkneliga.

Folkets Park, Folkets Hus, ABF och tidigare tidningen Arbetet har sin hemvist på Möllevången eller intilliggande stadsdelar. Socialdemokraterna, folkhemsbyggarna och ministrarna Per Albin Hansson, Gustav Möller och Torsten Nilsson har under kortare eller längre tid bott i stadsdelen.

Möllevången idag

Omsättningen av människor är stor, det flyttas in och ut. Många med konstnärliga yrken, eller ambitioner, trivs i området och efter att högskolan startade har studenter sökt sig hit. I och runt Möllevången har de sociala problemen periodvis varit påtagliga. 

På senare år har barnvagnarna ökat i antal och en ny skola har byggts i stadsdelen. Möllevången har börjat kopplas ihop med ord som gentrifiering.

sv