$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Gamla riksbanken

Äldre fotografi på gamla Riksbanken, en stor byggnad i två våningar. Ovanvåningen har stora fönster. Högst upp ovanför fönstren står det "Riksbankens Afdelningskontor"

Riksbankens Afdelningskontor på Östergatan, 1903. Foto: Gunnar Dahlgren / Malmö museum.

  • Östergatan 32
  • 1888
  • Byggnadsminne

Riksbankhuset har en fasad i en italiensk nyrenässans och ligger på Malmös gamla huvudgata, Östergatan.

Historik

Gamla Riksbankshuset, byggt 1888, har ett utseende likt ett italienskt renässanspalats. Det ger med sina solida röda tegelmurar och sin rika dekor intryck av både säkerhet och stabilitet, karaktärsdrag som ofta förknippas med bankväsendet.

Riksbanken monopol på utgivning av sedlar

På 1890-talet var Riksbanken den största banken i landet i fråga om att ge lån till näringsliv och allmänhet. Efter den kraftiga expansionen och efter att Riksbanken fått monopol på utgivning av sedlar, fanns det 24 kontor 1910.

På kontoren bedrevs kassa- och lånerörelse till allmänheten, köp och försäljning av premieobligationer och riksgäldskonto, förvaltning av olika typer av investeringskonto för företag samt givetvis kontanthantering såsom lagerhållning, utlämning samt äkthets- och kvalitetskontroll.

Avdelningskontor på Östergatan

År 1831 öppnade så Riksbanken ett avdelningskontor vid Östergatan i Malmö i ett ganska oansenligt empirhus från 1812. Verksamheten ökade och 1880 inköpte man resterande delar av kvarteret och utlyste en arkitekttävlan. Detta var ett led i det omfattande utbyggnadsprogram där Riksbanken byggde nya avdelningskontor i rikets samtliga residensstäder.

Invigning 1888

Riksbankshuset i kvarteret Diskonten invigdes i september 1888. Läget för den nya bankbyggnaden kan förvåna, eftersom det nya huvudstråket i Malmö var en nord-sydlig axel från hamnen mot Gustav Adolfs torg. Vid det medeltida gatutorget där banken valde att etablera sig låg dock redan flera andra banker och fortfarande kantas gatan av bankkontor. Från 1400-talets förra hälft till 1760 låg Malmös rådhus på platsen.

Riksbanken flyttar 1956

Riksbanken lämnade byggnaden 1956. Det var då aktuellt att riva huset men det kom istället att hysa Malmös stadsarkiv fram till 1991.

Äldre fotografi på pamigt trapphus i sten.

Foto: Fastighetskontoret / Malmö stadsarkiv.

Arkitektur

John Smedberg anlitades som arkitekt

För det nya huset i Malmö anlitades arkitekt John Smedberg, som hade egen verksamhet och som också undervisade vid och sedermera ledde Malmös tekniska skola. Han hade efter examen i Stockholm gjort utlandsstudier i Paris och Italien. Flera av Malmös offentliga byggnader ritades av Smedberg.

Kombinerade historiska stilar

I flertalet av sina verk kombinerade Smedberg olika historiska stilar till egna kompositioner men till Riksbanken valde han att ge byggnaden en enhetlig italiensk nyrenässansdräkt. Detta var säkert ett mycket medvetet val eftersom bankväsendet hade sitt ursprung i Italien. Byggnaden är tydligt influerad av Riksbanken i Berlin.

Säkerheten viktig

Byggnadens fasader är av rött tegel med dekorationer i stuck och puts och speglar dess funktion. Bottenvåningens gallerförsedda fönster betonar säkerhet liksom entréns bronsklädda dubbeldörrar.

Bremervalv och konstfull trapphall

Mellan flyglarna tillkom bankvalv och trapphus i början av 1900-talet. Huset är stabilt med bastanta så kallade bremervalv och kraftiga innerväggar, vilket väl passar en riksbank. En konstfullt utformad trapphall har en trappa, som leder upp till banksalen på andra våningen.

Väl bevarad och påkostad interiör

Den väl bevarade och rikt påkostade interiören har bland annat golv i mönsterlagd terrazzo (cementmosaik), väggpaneler, spegeldörrar, profilerade listverk och stuck samt blyinfattade fönster. I byggnaden installerades Malmös första telefonkiosk med vadderade väggar.

Byggnadsminne

Gamla Riksbanken är ett byggnadsminne sedan 1995.

Så används huset idag

Idag används huset som kontorslokaler.

sv