Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

AB Tripasin

Tripasin

Tillhör Malmö Museer

AB Tripasin etablerade sig i Malmö 1937. Moderföretaget var tyska Naturinwerk, som under nazitiden ville säkra sin korvskinnstillverkning genom att flytta den till ett neutralt land. I Malmö byggdes den nya fabriken, ritad av tyske arkitekten Kurt Klose, i närheten av Kontinentalbanan i industriområdet Sorgenfri. Det blev en långsträckt funkisbyggnad i gult tegel — maskinerna där skinnen torkades var över sjuttio meter långa och fabriken sträcker sig genom hela kvarteret Grytan. Senare tillbyggnader har ritats av Tage Møllers arkitektkontor, bland annat byggdes kontorsbyggnaden ut mot gatan på med en våning.

VD för Tripasin blev dansken Helge Fredriksen. Efter kriget konfiskerades Naturinwerk av de allierade, nya ägare i Malmö blev familjerna Fredriksen och Leube. Efterföljande generationer fanns i företagets ledning till nedläggningen 2005.

Råvaran till korvskinnen var underhud från djurhudar, så kallat spaltlimläder. En användbar del av djuret som också är bra till att göra lim, buljong, kosmetika och gelatin av. Tripasins korvskinn var därmed nära släktingar till sega råttor och gelébåtar. "Spalten tvättades, lades i kalkbad för att mjukas upp, maldes och knådades sedan till en massa", skriver Olga Schlyter i sin byggnadsantikvariska studie från 2008. 1945 producerade Tripasin — som var ensamma i sitt slag i Sverige och dominerade den nordiska marknaden — tio miljoner meter korvskinn. I början av 60-talet hade produktionen ökat till 40 miljoner meter per år (vilket motsvarar ett helt varv runt jordklotet).

En speciell finess som Tripasin hade var tekniken att torka skinnen i spiralform. I en artikel i Sydsvenskan från mars 2000 berättar den dåvarande direktören Sven Coles Frederiksen att fabriken var en av endast fyra i världen som gjorde den typen av skinn. Särskilt viktiga kunder var de svenska falukorvstillverkarna — Tripasin-skinnen omslöt miljontals böjda falukorvar genom åren.

Tripasin

Många av Tripasins anställda arbetade länge i företaget, och ibland gick jobbet i arv i familjen. Men det var inte alla som tyckte om arbetet. Konstnären Ronny Hård menar i en artikel i Sydsvenskan i januari 2010 att det inte bara var spalt som maldes ner i fabriken utan också människors psyken. "Precis som många andra konstutövare hamnade jag på korvskinnsfabriken på Industrigatan", berättar Ronny. "Man fick börja rulla korvskinn från första dag och tjänade lite pengar. Men jobbet var själsdödande. /.../ Efter sex år som rak-tarms-maskinist i tre skift såg jag korvskinn överallt".

Som mest jobbade runt 200 personer i företaget. Sen började plastskinnen så sakteliga kapa åt sig marknadsandelar i korvindustrin. Tripasin höll fast vid sin spalt och efterfrågan sjönk. Galna kosjukan och drastiskt minskad korvförsäljning i början av 2000-talet gjorde inte saken bättre. Nu finns inga maskiner kvar, varken rak- eller böjtarms. Vid nerläggningen 2005 miste 120 personer jobbet. Tripasins byggnader stod tomma några år efter nedläggningen. Men i Malmö stads planer för utveckling av Norra Sorgenfri till bostadsområde spelar den gamla fabriken en viktig roll som bevarare av arvet från industrieran. Under 2010 renoveras fastigheten — med bevarande av exteriören — för att i framtiden hysa byggymnasiet Mölledalsskolan. Här ska 480 elever undervisas. Dessutom planerar Malmö särskolegymnasium för en flytt till kvarteret.

2010-02-22  /  Jörgen Andersson,  som sedan september 2009 bloggar om industriområdet Sorgenfri, dess historia och utveckling

Litteratur

Schlyter, Olga,Tripasin. Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola. Byggnadsantikvarisk studie (Enheten för Kulturmiljövård. Rapport 2008:003)
Smitt, Rikard, Malmöföretagen — förr och nu. Lund, 2007
Här tillverkas korvskinn som räcker jorden runt.  (Sydsvenskan 2000-03-02.)
Klockan klämtar för korvskinnsfabriken. (Sydsvenskan 2005-09-20.)  
Konstnären minns hundåren. (Sydsvenskan 2010-01-04.)  
Korvskinn följs av byggelever. (Sydsvenskan 2010-01-25.)

Länkar

Norra Sorgenfri Nu

Senast ändrad: 2016-04-07 13:19