Kulturarv Malmö

Kulturarv Malmö A-Ö innehåller korta texter, gärna bilder men också litteraturhänvisningar till platser, händelser och personer som i vid mening ingår i Malmös kulturarv. Vi vill ge inspiration till vidare läsning. Nya ämnen tillkommer efter hand.

Ivo Waldhör 1931-

Ivo Waldhör tillsammans med artikelförfattaren framför Bo 100-huset

Ivo Waldhör tillsammans med artikelförfattaren framför Bo 100-huset

Listan över Ivo Waldhörs insatser i Malmö kan göras lång. Han var anställd som arkitekt på Stadsbyggnadskontoret, undervisade på arkitektskolan i Lund och var en stridbar stads-miljödebattör med bland annat engagemang för goda stads- och boendemiljöer och vackra hus.

Ivo Waldhör är mannen bakom flera »uppiggande stadsmiljöinslag« i Malmö som t ex den speciella cykel- och gångtunneln vid stadshuset med de stora kloten, samt eleganta och samtidigt befriande fantasifulla lyktstolpar och parksoffor, allt utformade med elegans och lekfullhet.

Ivo Waldhör bor sedan Bo 100 blev klart i lägenheten med det gröna hörnburspråket. Här kan han sitta och njuta av sin skapelse och betrakta barnen på Monbijouskolans myllrande skolgård.

2012-01-17  /  Stellan Westerberg, arkitekt på Stadsbyggnadskontoret

Litteratur

Jens Formare och Måns Holmstedt, Ett hjärta i dörren - intervju med Ivo Waldhör. (M. Tidskriften om Malmö 1997:2, s. 41-54.)

Senast ändrad: 2016-04-07 13:32