Arkivens dag online

Arkivens dag logo A

Temat för årets Arkivens dag är svart på vitt. Och om en bild säger mer än tusen ord - vad säger då kombinationen av text och bild?

  • 14 november
  • Stadsarkivets webb

Vi har alla fått svart på vitt hur fort vardagen kan förändras i år. I arkiven finns berättelser om farsoter och katastrofer likaväl som om fest eller vardag. Arkivens dag genomförs den 14 november över hela landet men delvis i andra former än tidigare. Här i Malmö blir dagen digital. Filmerna för visningarna publiceras vid sina respektive tidpunkter. Föredraget livesänds via zoom kl 12. Länk kommer när det närmar sig.

Program

10.00
Visning: Malmö stads fotomagasin

Vi visar fotolokalerna i Malmö Frihamn och delar av våra analoga samlingar, samt berättar om vårt insamlingsarbete och våra databaser. Det blir en del fotohistoriska nedslag från fotografins barndom. Vi visar även vilka skador bilder kan få vid felaktig förvaring eller hantering. OBS! Texten har tyvärr fallit bort i filmen, vi kommer att återkomma med en textad version vid ett senare tillfälle.

I samarbete med Malmö Museer.

12.00
Föredrag via zoom: Det hemligaste av allt

- parallella arkiv och analyser av luckor i arkivdokument

Vad är sant och falskt när man skriver underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia? Källskydd, sträng sektionering och livslånga tystnadsplikter ställer till det för den som söker sanningen. Organisationer som sällan eller aldrig skriver sin historia likaså. De långa svenska sekretessgränserna sätter också käppar i hjulet för historieforskare. Men det finns lösningar. Parallella arkiv är viktiga, samt inte minst analyserna av luckor i dokumentationen.

Den före detta underrättelseagenten Gunnar Ekberg, som aldrig ombads underteckna en tystnadsplikt, och journalisten och släktforskaren Lena Breitner Ekberg, har efter drygt tio års forskning i olika hemliga arkiv gett ut boken Det hemliga Malmö.

Länk till föredraget 
Klicka på Launch meeting.

14.00
Magasinsvisning: Stadsarkivet på Bergsgatan

- En svartvit världsbild

Föreställningar om ont och gott och kampen mellan högre makter gör sig påminda i arkivets domstols- och räkenskapshandlingar från 1500- och 1600-talet. Då upplevde Malmö de så kallade häxprocesserna. Följ med på en arkivvisning vigd åt trolldomsmålen, magi och ohämmat våldsamma rättsprocesser.

Läs mer om Arkivens dag och vad som händer på andra arkiv i landet på arkivensdag.nu.