$left
$middle

Boksamtal: Prärievargen i Mexico City

En kvinna springer över gatan, en bil syns i bakgrunden.

Välkomna till presentation av boken “Prärievargen i Mexico City” av Ulrika Hembjer, i samtal med Ingrid Altamirano.

  • 23 september 16.30
  • Malmö Stadsarkiv

Prärievargen i Mexico City är ett personligt reportage om stadsomvandling i världsmetropolen Mexico City, grundad av aztekerna 1325 och en av vår tids största städer. Tillsammans med ett rikt bildmaterial från 1970-talet och framåt får vi möta människor och berättelser om livet i den myllrande megastaden, både i dess periferi och i dess historiska centrum.

Ulrika Hembjer (f. 1956) är konstnär och journalist och har länge följt utvecklingen i Mexico City. Hon bodde som ung student i den beryktade kåkstaden Nezahualcóyotl – ”Den fastande prärievargen”, och studerade på konstakademin i Mexico Citys centrum. Sedan 2002 har hon sökt upp människor och platser igen. Här berättas historien om hur slumområdet gått från misär till fungerande stad tack vare invånarnas uppfinningsrikedom och hårda arbete.

Gentrifiering är ett globalt fenomen. Vi får möta fattiga hyresgäster i Mexico Citys centrum som riskerar att drivas bort när investerare och myndigheter vill rusta upp de nedgångna historiska kvarteren. Genom sitt engagemang har människor i de urbana rörelserna drivit på utvecklingen av staden och stärkt demokratin. Dragkampen om Mexico Citys historiska kvarter och vilka som ska få utforma staden är en högaktuell fråga.

Arrangör är Latinamerika i Fokus i samarbete med Malmö Stadsarkiv.

Utställning

Efter bokpresentation är dom som vill välkomna på vernissage av utställningen “I skuggan av metropolen – en berättelse av Mexico City”, där ett urval av Ulrikas bilderna visas på Galleri FishTank i Panora.