$left
$middle

Den beske sockerbagaren

The Intruder av Gabriel Metsu, ca 1660. National Gallery of Art.

  • När du vill
  • Digitalt

En berättelse i fyra delar om sockerbagaren Lorentz Stenfelt som var verksam i Malmö 1680-1726.

Sockerbagaren Lorentz Stenfelt var verksam i Malmö 1680-1726. Han förekommer flitigt i olika rättshandlingar i Malmö Stadsarkiv. Med hjälp av dem och andra handlingar vet vi en hel del om denne beske sockerbagare och hans liv. Samtidigt får vi veta en hel del om Malmö under tidsperioden.

Den beske sockerbagaren är en berättelse i fyra delar.

Del 1

Del 2

Historien och intrigerna runt den beske sockerbagaren fortsätter. I den här filmen får vi veta mer om två rättsfall där sockerbagaren och hans hustru Anna spelar några av huvudrollerna. Vad hände egentligen på gästgiveriet i Hurva? Och varför kom sockerbagaren i klammeri med tullen? Den som vågar se får kanske svaret… Obs! Varning! I den första delen av filmen förekommer ord (direkt från 1600-talet) som kan verka stötande på känsliga tittare….

Del 3

Skräddaren Daniel Plagman fick ett litet hål i huvudet, sockerbagaren Stenfelt bröt benet en kväll på krogen… om detta och lite annat smått och gott från tre rättsfall handlar den tredje delen om den beske sockerbagaren. Sockerbagaren Lorentz Stenfelt och hans hustru Anna Jörgensdotter spelar två av huvudrollerna. Del tre blir tillgänglig 3 juli.

Del 4

Vad hade den beske sockerbagaren med Karl XII att göra? En hel del visar det sig… Filmen berättar också mer om sockerbagarens familj och vänner, om Malmös belägring och pesten 1712, och om sockerbagarens bistra slut.

sv