$left
$middle

Do not cover/Ei saa peittää: artistsamtal med fotografen Aija Svensson

Svartvit bild på Aija Svensson.

Aija Svensson. Foto: Oliver Svensson

Aija Svensson, fotograf i samtal med Karin Sjöberg, arkivpedagog om ärvda hemligheter och överförda trauman.

  • 27 september 18.30
  • Malmö Stadsarkiv

Välkommen till att lyssna på ett samtal om överförda trauman med den sverigefinska fotografen Aija Svensson, och arkivpedagogen Karin Sjöberg. Samtalet kommer grunda sig i Aijas nyutgivna bok "Do not cover" som undersöker hur hemligheter och trauman vi tvingas genomlida och ärva från tidigare generationer påverkar oss.

Fotoboken tar upp händelser som egentligen är allt för smärtsamma att bära själv, men vars mörker upplevs så kompakt att vi ryggar tillbaka inför tanken på att dela dem med andra.

Aija Svensson blandar nytagna bilder med foton från sin barndom, och detta ger boken en ytterligare dimension av autenticitet. Bilderna skapar medvetenhet om hur länge traumat fått hanteras på egen hand. Bilderna visar också på ett ljus och inger viss hopp, och denna kombination gör att fotografierna talar sitt eget språk.

Sammanfattning av boken

Skriven av redaktören Linda Vodopija Stark.

"I fotosviten “Do Not Cover” undersöks hur hemligheter och trauman vi tvingas genomlida och ärva från tidigare generationer påverkar oss. Händelser som egentligen är allt för smärtsamma att bära själv, men vars mörker upplevs så kompakt att vi ryggar tillbaka inför tanken på att dela dem med andra.”

Samtalet sker den 27 september 18.30-20.00 och äger runt på Malmö Stadsarkiv, i Hovberg-salen, ingång via Friisgatan 19C.

Missa inte det!
Välkomna!