Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige

En utställning om de 500 judiska barn som kom till Sverige genom räddningsinsatsen Kindertransport 1938-39.

Två barn och en detalj från en biljett.
  • 2 oktober - 31 januari
  • Malmö Stadsarkiv

Utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, under åren 1938-1939. Genom bland annat unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Utställningen belyser en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlar om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer. I utställningen finns också berättelsen om Sverige som en del av ett Europa i krig. Ett Sverige med flyktingkvoter, tillfälliga uppehållstillstånd och en tydlig målsättning att undvika en judisk flyktingvåg. Och ett Sverige där civilsamhället visar engagemang och bereder plats för flyktingbarnen.

Källmaterialet i utställningen, så som brev, fotografier och intervjuer, är i huvudsak hämtat från Ingrid Lomfors forskning och två böcker: Breven från Hertha (1987) och Förlorad barndom – återvunnet liv. De judiska flyktingbarnen från Nazityskland (1996). Ingrid Lomfors är historiker och överintendent på Forum för levande historia.

Utställningen är producerad av Forum för levande historia. I Malmö kompletteras den med lokalt material ur Stadsarkivets samlingar. Den är en del av Öppna Malmö - stadens satsning för att lyfta frågor om demokrati, diskriminering och rasism. malmo.se/öppnamalmö