När filmen kom till Sverige

  • 20 jun-3 jul
  • Pilstorpsparken

Visste du att det var i nuvarande Pilstorpsparken i Malmö som det visades film för första gången i Sverige, den 28 juni 1896? Detta 125-årsjubileum firas med utställning och filmvisning.

En filmhistorisk utställning lär dig om filmens uppkomst och tidiga historia, och den första filmvisningen i Sverige som ägde rum på den stora Nordiska industri- och slöjdutställningen 1896.

Utställningen sitter uppe i fönstren till Scandinavian Modern Gallery mitt emot Pilstorpsparken på Helmfeltsgatan 7 i Malmö, från 20 juni till 3 juli, och går att ta del av när som under de dagarna.

Utställningen är ett samarbete mellan Färgfilm och Malmö Stadsarkiv.

Den 28 juni ordnar Färgfilm även så att du under stjärnorna kan uppleva en historisk resa i tiden. På stor duk visas Bröderna Lumières första filmer och de första rörliga bilderna fångade i Sverige. Kvällen fortsätter i den banbrytande filmskaparen Georges Méliès anda med "Resan till månen" (1902). Därefter avslutas kvällen med Martin Scorseses förunderliga berättelse "Hugo" (2011) om den hemlöse pojken Hugo Cabret och hans möte med den bortglömde filmmagikern.

Läs mer och boka biljett helt gratis via www.28juni.se