$left
$middle

Utställning: Det söta Malmö

Kvinnor som arbetar på en chokladfabrik. Svartvit bild från sekelskiftet/tidigt 1900-tal. I förgrunden ser man burkar med godis.

Malmös godisfabrikshistoria 1861-1961 är en berättelse om godisindustrins framgång och fall, kvinnlig arbetskraft och såklart choklad. Den berättelsen kan du ta del av i utställningen Det söta Malmö.

  • 22 april - 12 augusti
  • Malmö stadsarkiv

Redan 1861 fick Malmö sin första chokladfabrik och med det startade en våg av godisfabriker som kom att skapa hundratals arbetstillfällen i Malmö i slutet av 1800-talet och 1900-talets första hälft. Där ibland Cloetta och Mazetti, och senare även Malaco, som vi känner än idag.

1900-talet skulle präglas av ökad efterfrågan på sötsaker, men också tufft motstånd i form av världskrigens rationaliseringar och brist på arbetskraft, den stora depressionen och senare när den sensationella upptäckten av sambandet mellan socker och karies.

Äldre svartvit bild på kvinna som häller upp choklad vid en maskin i en fabrik.

Arbete på Hultmans chokladfabrik på Baltzarsgatan i början av 1900-talet.

Guldåldern för godisfabrikerna var under mellankrigstiden (1919–1939) då en fjärdedel av Sveriges godisfabriksarbetare arbetade i Malmö, omkring 1000 anställda.

Den ganska bortglömda historien om godisfabrikerna i Malmö är lika delar industrihistoria som kvinnohistoria. Den största delen av arbetsstyrkan var kvinnor, under mellankrigstiden så mycket som över 80 procent av de anställda.

Välkommen att ta del av utställningen Det söta Malmö – Malmös godisfabrikshistoria 1861-1961 som visas på Malmö Stadsarkiv mellan den 22 april - 12 augusti.

Malmös godisfabrikshistoria